Close

Buli van a Strandon, a szabadstrando…

ketten ok

Jazz

jazz 1 ok

A jazz, a bluesból gyökerező, amerikai fekete zene volt, amely New Orleansban alakult ki. Egyesek azt tartják, hogy a város prominens helyének, a Storyville-nek az 1917-es bezárása késztette a muzsikusokat, hogy délről északra vándoroljanak. Talán igaz, talán nem, de tény, hogy a jazz megjelent Chicagoban, Detroitban, Kansas Cityben, New Yorkban, majd szépen átcsusszant Európa számos országába Franciaországot használva dobbantódeszkának. Folyamatosan olvadtak bele olyan hatások, amelyek a ragtime, és az európai dallamok vonalát képviselték, így kialakítva egy új zenei nyelvet. Olyan képviselői voltak, mint King Oliver, Louis Armstrong, Charlie „Bird” Parker- az ő virtuozitása, improvizációs készsége egyedülálló volt, és rögtönzései tananyaggá váltak a zenészképzésben.  Később, Duke Ellington és együttese vitte tovább a lángot, akinek 2000-nyi szerzeménye közül több is klasszikussá vált. A nők közül Ella Fitzgeraldot tarthatjuk a jazz királynőjének, aki dallamosabb ritmusú dalaival a nagyobb közönség számára is „ehetővé” varázsolta ezt a műfajt, illetve, Billie Holiday mélabús dalaival vált meghatározó egyéniségévé a jazznek.

billieholliday

A jazz sok féle stílust ihletett:
Swing: amely inkább tánczene volt, és először 4-5 fős, majd nagyobb létszámú zenekarok, az úgynevezett bigband-ek játszották – jeles képviselőjének, ennek is Duke Ellington és zenekara tartható.
Bebop: ebben a ritmusok bonyolultabbak, kevésbé dallamosak, és a virtuozitás került előtérbe – fő úttörője Charlie Parker volt.
Free jazz: legfőbb jellemzője, hogy a kakofóniáig is eljutott az improvizáció, minden határt átlépve – meghatározó alakja Ornette Coleman szaxofonos.
Cool: egy letisztultabb, kevésbé vad zene, amelyről azt tartják, hogy ez a bebop kifehérítése, pedig épp úgy fekete zenészek művelték – születését Miles Davis nevéhez lehet kötni.
Hard bop: populárisabb, mint a bebop, ugyanakkor megőrizte annak lendületét – igazi nagymestere Jimmy Smith volt.

Dzsesszfesztivál Balatonbogláron

catrherine russell

A hazai dzsessz kiválóságai lépnek színpadra a Balatonbogláron szerdán kezdődő Jazz és a Bor Fesztiválján, amelyet immár 17. alkalommal rendeznek meg.
Mások mellett Berki Tamás, Sárik Péter, Babos Gyula, Fekete-Kovács Kornél, Kozma Orsi, Winand Gábor, Dés András, Borbély Mihály és Lukács Miklós is fellép a szombaton záruló eseményen.
Az fesztiválon idén 70 éves Berki Tamás énekest, valamint az önálló várossá negyedszázaddal ezelőtt vált, a fesztiválnak otthont adó Balatonboglárt is köszöntik – közölték a szervezők.
A fellépők négy napon keresztül két-két fellépéssel várják a közönséget. A koncertek minden nap 20 órától kezdődnek a mediterrán hangulatú művelődési ház udvarán, ahol a helyi borászok is kínálják termékeiket a látogatóknak. A házban Kiss Attila András dzsesszportréi láthatóak, az udvaron napközben játszósarok fogadja a gyerekeket.
A nyitónapon először a Hoff Beat (Hoff Marcell – dob, Bögöthy Ádám – nagybőgő, Bende Zsolt – gitár, Ludányi Tamás – szaxofon) lép színpadra, majd Babos Gyula Makrokozmosz című projektje (Babos Gyula – gitár, Winand Gábor – szaxofon, fuvola, Fekete-Kovács Kornél – trombita, Orbán György – nagybőgő, Czirják Tamás – dob) játszik.
Másnap, csütörtökön a 3FEKteD (Fekete-Kovács Kornél – trombita, szárnykürt, elektronikus hangszerek, Dés András – ütőhangszerek, elektronikus hangszerek, Fenyvesi Márton – gitár, elektronikus hangszerek) az első fellépő, majd a Kozma Orsi Quartet (Kozma Orsi – ének, Cseke Gábor – billentyűk, Hárs Viktor – bőgő, basszusgitár, Pusztai Csaba – dob) következik.
Pénteken a D.A.S Trió (Nagy Ábel – billentyűk, gitár, Kéri Samu basszusgitár, Fábry Adonisz – dob), valamint a Borbély Mihály Polygon (Borbély Mihály – fúvós hangszerek, Lukács Miklós – cimbalom, Dés András – ütőhangszerek) szórakoztatja a közönséget.
A zárónapon, szombaton 20 órától a Barabás Lőrinc Quartet (Barabás Lőrinc trombita, Cséry Zoltán – billentyűk, Herr Attila – basszusgitár, Nagy Zsolt – dob) nyitja a programot, a fesztivál utolsó koncertjét pedig a Berki Tamás & Sárik Péter Trió (Berki Tamás – ének, Sárik Péter – zongora, Fonay Tibor basszusgitár, bőgő, Gálfi Attila – dob) adja.

Forrás: MTI: 2016-07-10

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top