Close

EU: történelmi áttekintés Anglia referenduma előtt

A New York Times mai cikke szerint, az EU hosszú évek rögös útján jutott el addig a a politikáig, ahol most tart. A cikk irója bírálja Magyarország és Lengyelország immmigráns- ellenes politikáját, továbbá megteszi a múlt héten megölt Joe Coxot, az EU politikai áldozatává.

Inkább az érzelmekre hat, és a választópolgárokat az EU mellett kívánja fölsorakoztatni. A cikk címe: Regardless of „Brexit” Vote, Experts Say, EU must Rethink Status Quo. Azaz a Brexit szavazástól függetlenül, az EU-nak újra át kel godnolnia a status quo-ját.

 A következőképpen nyilatkozik az angol euszkeptikusokról: “Lots of people have become euroskeptics in Britain because they are so angry at what has happened in the eurozone in recent years.” Számtalan ember vált szkeptikussá az EUval kapcsolatban, mivel rendkívül dühösek mindazért, ami az eurózónában történt az elmúlt években.

Az 1990-es években Anglia már tagja volt az EUnak és fontolóra vette az euró bevezetését is, míg végül a font mellett döntött. Az eurozóna a hitelezők és kölcsönkérők pártjára szakadt ahelyett, hogy egyenlő partnereknek tekintené tagjait.

Példaként hozzák fel a görög külpolitikát, Tsipras miniszterelnök üres ígéretét a görög államadósság lecsökkentésére, akiket a német karhatalom döngölt földbe politikai manővereivel.

Az angolok ha a kilépés mellett döntenek, cserben hagyják az Európai Úniót. Donald Task szerint, a szakadás kísérti most Európát–utalva ezzel az angol Brexitre.
Végül Ferenc pápa múlt hónapi beszédét idézik, aki azt kérdezte, hova tűnt Európa, annyi szellemi nagyság anyja?

 

Forrás: The New York Times

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top