Close

Törökország-diplomácia Lemondott az EU törökországi nagykövete

Ankara, 2016. június 14., kedd- Kedden lemondott Hansjörg Haber, az Európai Unió törökországi nagykövete – jelentette a török média. A diplomata egyelőre nem adott magyarázatot döntésére.


  Hansjörg Haber tavaly október 1-jétől látta el EU-nagyköveti feladatát Törökországban.  Haber korábban többször bírálta Törökország hozzáállását az Únióhoz.  Májusban ezért a török külügyminisztérium  be is kérette.
Az EU egyezmény végrehajtására utalva,  újságírók előtt a következőképpen fogalmazott: “a német nyelvben van egy közmondás, amely szerint kezdd úgy, mint egy török, és fejezd be úgy, mint egy német, de ebben az esetben pont fordítva történt”.
    Az EU és Törökország között az utóbbi hónapokban egyre feszültebbé vált a viszony a szerződés sarkalatos pontjait illetően. Az Únió a török állampolgárok schengeni vízummentességének egyik feltételeként azt kérte Ankarától, hogy enyhítsen az EU szerint túl tágan értelmezett terrorellenes törvényen, amit Törökország határozottan visszautasít.
    Ráadásul a német szövetségi parlament (Bundestag) június elején népirtásnak minősítette az Oszmán Birodalomban az első világháború alatt folytatott örményellenes vérengzéseket. A határozattal kapcsolatban Ankara válaszlépésekre készül.
   

 

 

Forrás:MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top