Close

Könyvhét – Az idő múlásával foglalkozik Tóth Kriszta új verseskötetében

tc3b3th k

 

 

Az idő múlása és az időtlenség a központi témája Tóth Krisztina Világadapter című új verseskötetének, amely a 87. Ünnepi Könyvhétre jelent meg a Magvető Kiadó gondozásában.

Tóth Krisztina író, költő az MTI-nek elmondta, hogy párhuzamosan ír prózát és verset, eddig 11 verseskötetet publikált, de közben több prózai műve is megjelent.
„Azt gondolom, hogy ezek nem egymástól élesen szétválasztandó dolgok” – tette hozzá az alkotó, aki a napokban kapta meg Az év gyerekkönyve díjat A lány, aki nem beszélt című mesekönyvéért. Tóth Krisztina az elmúlt években főképp prózával jelentkezett, a Pixel, az Akvárium és a Pillanatragasztó történetei után adja közre az utóbbi években született verseit.
A Világadapter 40 verset tartalmaz, a kötet központi témája az idő múlása. Városok, tárgyak, emberek, bosszantó, vagy épp mulatságos történetek indítják el a verseket, hogy aztán a költőt követve járhassuk végig az utat a hétköznapi, mégis alapvetően fontos dolgok megértéséig – olvasható a verseskötet ismertetőjében, amely szerint a Világadapter hol játékosan, hol megrázó komolysággal a távolodásról, a fájdalmakról és veszteségekről mesél.
Tóth Krisztina kiemelte, hogy a borítót Szilágyi Lenke készítette. „Levegősebb és könnyedebb borítót szerettem volna, amely nem a földi nyomorúsággal, hanem az időtlenséggel foglalkozik és valami távlata van” – hangsúlyozta az alkotó, aki szerint Szilágyi Lenke különleges fotója a grafikákat idézi.
A kötet címét az egyik vers adta, a világadapter a hétköznapi nyelvhasználatban azt a kicsi elosztót jelenti, amelyet a reptereken árusítanak, és amellyel bárhol lehet csatlakozni a elektromos hálózathoz – mutatott rá, kitérve arra is, hogy a verseiben felfedezhető groteszk humort távolságtartásra és feloldozásra használja.
Szólt arról is, hogy jelenleg Gryllus Vilmossal dolgozik együtt, dalszövegeket ír a Symbo alapítvány megbízásából. A szövegek nyomtatott formában, CD-melléklettel jelennek meg. A kiadvány autista gyerekek mindennapi rutinját segíti, és az alapvető cselekvésekhez ad dallamos, ritmikus támaszt a kihívással élőknek.
Emellett prózát is ír, és nemsokára megjelenik meseválogatása is.
A Világadapter című verseskötetet vasárnap este mutatják be a Petőfi Irodalmi Múzeumban, ahol Tóth Krisztinával Lator László költő beszélget, Takács Katalin színész pedig felolvassa a verseket. Június 15-én, szerdán a Pécsi Országos Színházi Találkozón mutatják be Tóth Krisztina új kötetét.

MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top