Close

Mivel teszi tönkre a testét?

health

 

 

Kicsit talán durvára sikerült a címben szereplő kérdés? Sajnos van azonban létjogosultsága. Különösen kora előrehaladtával figyelheti meg, hogy egyre több baja van. Ha a huszas éveiben jár, akkor még biztosan nem tudja pontosan, hogy miről is írok. Ha viszont már az ötvenes vagy a hatvanas éveit tapossa, akkor minden érthető Önnek. Fáj itt, fáj ott, nehezen indul be a mozgás reggelente.

Lehet az is, hogy gyakran szenved fejfájástól, szédüléstől, nehezek a lábai, és a sort még hosszasan lehetne sorolni. A rossz hír, hogy a problémákról nagyon nagy részben saját maga tehet. A rossz hír után azonban van jó is. Ez a jó hír pedig az, hogy pontosan ezért saját maga is tehet a változásért. Nem feltétlenül kellenek orvosi beavatkozások és gyógyszerek.

Nem nehéz kitalálni az előzőek alapján, hogy nagyrészt az életmódja tehető felelőssé a tünetek megjelenéséért. Sajnos azonban nem olyan egyszerű a helyzet, hogy akkor fogja magát, és változtat a szokásain.

Egyrészt, évek alatt kialakult szokásokon nem feltétlenül tud egyetlen perc alatt túllépni,
másrészt pedig vannak olyan dolgok, amelyek nem is Önön múlnak, hanem a körülményein. Hiába a saját életéről van szó, sajnos nem mindent tud befolyásolni.

Munkával is járhat
Ha már a nem befolyásolható dolgokról esett szó, meg kell említeni, hogy bizony a munka miatt is nagyon sok egészségügyi problémája lehet. És emiatt még csak nem is kell egy bányában dolgozni, vagy akármilyen kemény fizikai munkát végezni. Sőt! Nagyon gyakori, hogy azok küzdenek krónikus fájdalmakkal, akik egész nap egy irodában ücsörögnek, elvileg kényelmesen. Az ok végtelenül egyszerű: folyton ugyanaz a pozíció, a monitor előtt görnyedés, ugyanazokkal a mozdulatokkal. Ha Ön is így dolgozik, akkor a teste nyilvánvalóan elkezd ellene tiltakozni egy idő után. Ha szerencsés géneket örökölt, akkor Önnél a többiekhez képest a problémák jelentkezése később kezdődik el, ha pedig még szerencsésebb, és tudatosan tesz azért, hogy egészségét megőrizze, akkor pedig jó eséllyel meg is előzheti a problémák jelentkezését. Persze a végtelenségig nem tud makkegészséges maradni, de ismerőseihez és munkatársaihoz képest sokkal kevesebb egészségügyi problémával fog küzdeni ülőmunkája ellenére is.

Az ülőmunkát végzőket fenyegető bajok ugrásszerű növekedése természetesen nem jelenti azt, hogy a fizikai munkát végzőknek nem lehet semmi baja. Dehogynem!

A kórházi dolgozók sok-sok kilométert gyalogolnak naponta, ezt persze a lábuk sínyli meg. A betegek emelését a hátuk.
Akik gyakran kénytelenek a karjukat a fejük fölé emelni, a vállukban érezhetnek fájdalmat. Gondoljon csak a festőkre.
Akiknek hajolgatni, pakolni kell sokat, azoknak a derekuk fújhat riadót. A szalag mellett vagy a sofőrként dolgozók tudnának mesélni a derekukkal kapcsolatos panaszaikról.
Kevés olyan szakma van, ami nem jár együtt valamilyen terheléssel. Ez az a terhelés, amit nemcsak Ön, hanem valójában senki sem tud igazán kiiktatni az életéből. Hiszen dolgozni muszáj. Megoldás azért mindenre van.

Ha igyekszik néha egy kis szünetet tartani, és ezalatt teljesen más jellegű mozgást végezni, mint amit munka közben kell a kijelölt feladatok elvégzéséhez, akkor máris sokat tesz a fenyegető bajok minél későbbi megjelenéséért. Ha pedig még a munka után is mozog vagy sportol valamit, akkor pedig még nagyobb az esélye a mozgásszervi problémák megelőzésére. Garancia persze nincs a tünetmentességre, de az esélyeit jelentősen növelheti egy kis odafigyeléssel, és némi akaraterővel. Ennél többet a legtöbb esetben nem igazán tud tenni egészségéért. Már ezzel is az egészségükre legjobban odafigyelők felső 10-20%-ában érezheti magát.

Lazy guy

Mozgásszegény életmód
Szinte népbetegség Magyarországon, hogy az emberek nagyon keveset mozognak. Elvégzik a napi kötelező feladataikat, letudják a rutint, aztán visszahúzódnak a lakásaikba, és beülnek a tévé vagy a számítógép elé, vagy elfekszenek a kanapén. Valahol érthető, hogy az embernek nem sok kedve van egy fárasztó nap után különösebben aktívnak lenni, de az említett gyakorlat nagyban hozzájárul ahhoz, hogy mozgásszervileg sokan siralmas állapotban vannak, még viszonylag fiatal korban is.

A rendszeres mozgásra a testének szüksége van ahhoz, hogy sokáig megőrizhesse fittségét. Ha nem mozgatja át az izmait időnként, akkor azok nem lesznek képesek a maximális teljesítményre. Egyszerűen szólva rossz lesz a kondija. És igen, túlsúly is kialakulhat, ami még tovább terheli a szervezetét. Ha rendszeresen mozog, akkor sokkal kevésbé fenyegeti az elhízás veszélye.

Káros szenvedélyek
Nem közvetlenül a mozgásszervi problémákhoz tartozik, de említést érdemelnek a káros szenvedélyek is, mint a szervezetünk tönkretevői. Döbbenetes, hogy mennyi ember dohányzik, és fogyaszt rendszeresen az egészségesnél jóval nagyobb mennyiségű alkoholt. Mindezt stresszlevezetés, feszültségoldás címszóval. Nos, rossz hírünk van: ezek maximum átmenetileg lazítanak el, és segítenek megszabadulni a stressztől, de tartósan már nem.

Alkoholmámorban valóban könnyebbnek tűnhet az élet, de ha kijózanodik, akkor a problémák is visszatérnek. A cigi sem old meg semmit, de az biztos, hogy károsítja a tüdejét, és számos betegség kockázatát növelheti a cigaretta szívásával. Ezek közé tartoznak elsősorban a tüdőproblémák, valamint a szív-és érrendszeri megbetegedések.

Az egészségtelen táplálkozást is említhetjük káros szenvedélyként. Rengeteg ember oda sem figyel arra, mit eszik. A sok fölösleges mesterséges anyag szintén leterhelheti a szervezetet, túlsúlyt is szerezhet, ami pedig már vezethet mozgásszervi panaszokhoz.

Rendszeres mozgással, a káros szenvedélyek mellőzésével és étkezésére való odafigyeléssel sokat tehet az egészségéért.

Forrás: www.harmonia-centrum.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top