Close

Walt Whitman férfiaknak írt egészségügyi tanácsai kerültek elő 150 év után

Fotó: boingboing.net

Walt Whitman amerikai költő álnéven, férfiaknak írt egészségügyi tanácsai kerültek elő 150 év után: a nagy amerikai költő eddig ismeretlen írásait online mutatták be.

A Manly Health & Training (Férfias egészség és edzés) című, tizenhárom részes írássorozatát Whitman a The Atlas című kis New York-i lapnak írta álnéven 1858-ban. Számos, diétára, szexre és higiéniára vonatkozó tanácsot fogalmazott meg az írásokban, melyeket most a The Walt Whitman Quarterly Review című online lap mutatott be.
Az összesen 47 ezer szavas sorozatot, amely csak néhány könyvtárban maradt fenn, egy egyetemista fedezte fel a The Atlas digitalizált adatbázisában tavaly – írja a BBC News.
Amerikai elemzők szerint Whitman meglepően modern tanácsokat adott a lapban. Olyan kényelmes cipők viselését javasolta, melyek a mai sportcipőknek felelnének meg. Figyelmeztetett az ülőmunka veszélyeire is: „Ti hivatalnokok, irodalmárok, ülő emberek, jólétben élők, semmittevők, ugyanaz a tanácsom: fel!”

„Legyen a hús az étrend fő eleme” – intett a költő. A The New York Times és a Time Magazine szerint ezt a tanácsot ma az úgynevezett paleolit étrend apostolai lelkesen üdvözölnék.
Whitmant az Egyesült Államok egyik legnagyobb költőjeként tartják számon, de évekig újságíróként kereste a pénzt, poétaként csak később aratott sikert.
Tanácsadó rovatát azután kezdte írni, hogy Fűszálak című könyve megbukott – a verseskötetet ma egyik fő mesterműveként tartják számon.
Ed Folsom, a The Walt Whitman Quarterly Review szerkesztője szerint az írásokban olyan témák – az önművelés és a homoerotikus szerelem – jelennek meg, melyeket Whitman költészetének központi motívumaikét tartanak számon.

MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top