Close

Japánba utaznak az Iparművészeti Múzeum Herendi porcelánjai

Budapest, 2016. április 4. Herendi porcelánból készült gyertyatartót készítenek elő csomagolásra a budapesti Iparművészeti Múzeumban 2016. április 4-én. A múzeum szervezésében a herendi porcelán történetét bemutató utazókiállítás indul Japánba, ahol két éven keresztül öt nagyvárosban mutatják be a különleges gyűjteményt. MTI Fotó: Illyés Tibor

Öt japán városban mutatkozik be az Iparművészeti Múzeum (IMM) Herendi porcelángyűjteménye; a több más hazai kollekció darabjaival kiegészített, nagyszabású válogatás Fukujama, Niigata, Aicsi, Oszaka és Tokió múzeumai fogadják 2016 áprilisa és 2018 márciusa között.

A tárlat előkészületei 2014 nyarán kezdődtek a japán Art Impression Inc. kiállítás-szervező cég megkeresésére. A 335 műtárgy túlnyomó részét az Iparművészeti Múzeum gyűjteményéből válogatta Balla Gabriella művészettörténész. A kiállításhoz műtárgyak kölcsönzésével járul hozzá a Magyar Nemzeti Múzeum, a Herendi Porcelánművészeti Múzeum és egy jelentős magángyűjtemény – mondta el a tárlat hétfői sajtótájékoztatóján Cselovszki Zoltán főigazgató.
Balla Gabriella hozzátette: hazatérése után az anyag bővített változatából Budapesten is kiállítást terveznek, egyes érzékeny darabok ugyanis nem bírták volna a távol-keleti utazást.
Az MTI kérdésére a kurátor elmondta, hogy az utazó anyag biztosítási összértéke 2 millió euró (több mint 600 millió forint). Hozzátette: olyan válogatást mutatnak be a japán közönségnek, amely számos főművön és ritkán látható darabon keresztül áttekinti a porcelánmanufaktúra történetét az 1826-os alapítástól 2000-ig.
A finoman festett dísztárgyak és reprezentatív használati tárgyak egy része az európai ízléshez igazodó tárgyi világ képviselői. Emellett számban és kvalitásban igen jelentős egysége lesz a kiállításnak a távol-keleti díszítmények nyomán készült herendi porcelánok válogatása – közölte Balla Gabriella.
Mint hozzáfűzte, az anyagban a Balaton látképeit felvonultató, neobarokk Balatonfüredi kávéskészlet, egy plasztikus virágokkal dekorált asztaldísz és a japán partnerintézmény kérésére egy Kiotó-ornamentikával festett, fedeles díszváza is szerepel. A kortárs magyar művészek alkotásai közül egy Babos Pálma tervezte, áttört díszítésű, papírsárkányokat ábrázoló, festett kávéskészlet, Schrammel Imre plasztikái és Horváth László Gesztus-sorozatának darabjai lesznek láthatók a kiállításon.
Cselovszki Zoltán az MTI kérdésére az Iparművészeti Múzeum Üllői úti főépületének rekonstrukciójáról is szólt: elmondása szerint a beruházás ősszel kezdődhet meg és az átfogó rekonstrukció után a szecessziós palota 2020-ban nyílhat meg ismét. A felújítás alatt az intézmény budapesti és vidéki helyszíneken mutatja be gyűjteményének darabjait.

MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top