Close

Gáncs Péter: Isten és ember egymásra találásának csodáját ünnepeljük

Budapest, 2016. március 27. Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke igét hirdet a húsvétvasárnapi ünnepi istentiszteleten a Deák téri evangélikus templomban 2016. március 27-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán

A húsvét Isten és ember egymásra találásának csodája – mondta Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke húsvétvasárnap, a budapesti Deák téri evangélikus templomban tartott istentiszteleten.

Gáncs Péter prédikációjában kiemelte: húsvét akkor lesz igazi „ünnep az életünkben, ha egzisztenciálisan is érint minket”.
Ezen a napon ugyanis nem egyszerűen Jézus távoli győzelméről hallunk, hanem „itt és most bennünk is megmozdulhat az élet, minket is megmozdíthat a föltámadottal való találkozás öröme, és ezt tovább is adhatjuk” – jelentette ki.
Az evangélikus elnök-püspök rámutatott: az igazi húsvét „kihallatszik belőlünk”, kihallatszik a templomból, kihallatszik az ünnepekből a hétköznapok felé, és kihallatszik az egyházból a világ felé, amelynek semmire sincs nagyobb szüksége, mint Jézus tanítására.
Gáncs Péter arról is beszélt, hogy a húsvét értelmetlen nagypéntek nélkül. Felidézte, Jézus nagypénteken, a Getsemáne-kertben rászólt forrófejű tanítványára, Péter apostolra, amikor az kardot rántott: „tedd hüvelyébe a kardod, mert aki kardot fog, az kard által vész el”.
Mikor hisz már végre az erőszakra erőszakkal felelő emberiség Jézusnak? – tette fel a kérdést a püspök.
Emlékeztetett arra, hogy Jézus meg merte kérdezni az őt arcul ütő főpapi szolgától: „mondd, miért ütsz engem?”
Nincs ennél fontosabb kérdés 2016 húsvétján ezen a megsebzett földrészen – figyelmeztetett Gáncs Péter.
Hangsúlyozta: rá kell kérdezni, hogy miért teszi a másik, amit tesz, miért robbantja föl magát, miért dobja oda az életét csak azért, hogy vele együtt százak haljanak.
„Fel kell tennünk ezt a kérdést alázattal és őszintén, és vállalnunk kell, hogy kellemetlen választ kapunk”, mert lehet, hogy kiderül, „mi is okai vagyunk” az ő agresszivitásuknak – mondta.
Az evangélikus elnök-püspök Jézust idézte, aki azt mondta: „békességet hoztam”.
A keresztény ember küldetése pedig az, hogy elvigye ezt a húsvéti fénysugarat az egész világnak – tette hozzá Gáncs Péter.
Az ünnepi szertartás végén a püspök egy lelkésztársával úrvacsorát osztott a gyülekezetnek.

MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top