Close

Őrült FMX Show AMTS-en? Igen, nagyon beteg lesz!

4

Őrült FMX Show AMTS-en… Ez nagyon beteg lesz!

Őrültek gyülekezete… Legelőször ez jutott eszembe, amikor megláttam a tavalyi Autó Motor Tuning Show-n a DFT Fmx Team és Hujber Péter fémjelezte FMX bemutatót. A produkció milyenségéről sokat elárul, hogy egészen addig a napig nem követtem figyelemmel a motorsport ezen lélegzetelállító válfaját. Most pedig? Viszket a talaj a lábam alatt, mindennél jobban várom, hogy újra láthassam repkedni a srácokat…

A Hungexpón 18-21.-ig, péntektől vasárnapig, napi három alkalom áll rendelkezésre ezt mindenkinek átélni!

Nagy Martin „Mcfly”-t kérdeztem, hol tart a felkészülés, és mivel fogják idén elkápráztatni a nagyérdeműt!? Nos elöljáróban annyit: ez a Mcfly nem nyuszi… Sőt!

Tóth Krisztián Márk: Számomra felfoghatatlan – ugyanakkor imádnivaló -, hogy fiatalemberek ilyen módon próbálnak szabadulni a felgyülemlett adrenalintól… Martin, mondta már valaki neked, nektek, hogy az elmebaj legvégsőbb stádiumában mozogtok??

Nagy Martin – „McFly”, DFT Fmx Team: Gyakran halljuk ezeket a szép és elismerő szavakat kedves ismerőseinktől is! (nevet) Ugyanakkor ez egy ilyen sport. Bekerülsz a körforgásba, ráérzel az ízére, és fogva tart, nem ereszt többé…

 

Erre születni kell? Vagy áruld el nekem végre, miként válik valaki megrögzötté, FMX Rider-ré?

Mindenképp motorozni szükséges hozzá, szeretni, életérzésként tekinteni a Motocrossra. Ha ez adott, és az illető rendelkezik kellő rutinnal, biztos kézzel, és belevágna esetleg az FMX-be?

Csak azt tudom mondani, hogy ez olyan, mint a rossz kábítószer: ha egyszer élsz vele, ha egyszer hozzányúlsz, képtelen leszel letenni, szabadulni tőle, természetesen a szó legjobb értelmében gondolva mindezt. Hihetetlen élményt és hihetetlen adrenalint ad, az embernek már hét közben rángásai, tulajdonképpen elvonási tünetei vannak… Félelmetes, és egyúttal lehengerlő, mikor már csak arra tudsz gondolni, hogy ugrani szeretnél, továbbmegyek: muszáj ugranod! Ha épp nem jutok motor és pálya közelbe, hiánypótlásra a példaképeim Levi Sherwood, Jarryd McNeil és Libor Podmol brutális videóit kell néznem!

 

Az előző évben ti jelentettétek a leglátványosabb programot a kiállításon, a Stuntriderek első bajnoki fordulója mellett. Idénre milyen őrültségeket forral a DFT?

9

Idén megszorozhatjuk a tavalyit tízzel… Hét riderrel, egy mobil leérkezővel és két rámpával készülünk különböző távolságokat „berepülni”! Számos új trükköt hozunk, én és a csapat is. Tudnotok kell, hogy Hujber Péter, Magyarországon először kivitelezte a hátra szaltót felnőtt motorral, ám ezt a trükköt még nem merjük biztosan megígérni, viszont minden mást igen. Meglepetésekkel is készülünk, szombat és vasárnap délben pólóágyúkkal vesszük ostrom alá a közönség leghangosabb részét, szóval megéri majd bőszen csápolni, buzdítani minket – a DFT FMX Teamet! A facebook oldalunkon további játékot is találtok, én mindenkit bíztatnék!

 

Beszélgetünk itt felkészülésről, fizikai állapotról… egyáltalán, hogyan lehetséges arra rágyúrni, aminek már a puszta látványától is ÖSSZESZ…. magát egy átlagember?

Nagyon fontos a jó, átlagon felüli fizikai és mentális „állóképesség”. Sok-sok edzés, úszás, futás, az ízületek, a hát, a kar, a boka folyamatos erősítése, valamint a helyes táplálkozás. De mégis, talán a legnehezebb része, amit én élet idegennek is szoktam nevezni, jellegéből fakadóan – az a lélektan.

El kell tudnod hinni, hogy tíz méter magasságban képes vagy megcsinálni azt, amit elterveztél. Látnod kell a lelki szemeid előtt a sikert, hogy „ez nekem menni fog” – itt kezdődik a dolog legbensőbb lényege, szerintem. És ott a technikai rész, ami szintén ugyanolyan fontos. Felkészült motorosnak kell lenned, hogy alapból képes légy megfelelő döntést hoznod, abban az esetben is, ha a magasban repülve, 60 km/h sebességnél megáll alattad a motor…

 

Ezúttal kik képviselik majd a fellépő csapatot? Több nap is szerepeltek, felléptek majd?

8

Igen, több nap is láthatnak bennünket a kedves érdeklődők! Péntek, szombat és vasárnap is egyaránt, 10, 12, és 16h-kor robbantjuk be a motorokat, és reméljük az Igentisztelt Biológiai Tapsgépet is, a tettestársaimmal, a DFT csapatával. Név szerint:

 

Szabolcs Attila – „Toto”

Ecsenszki Gábor – „Gino”

Tóth Marci – „Morcos”

Lamos Attila – „Lamos”

Sali Ákos – „Körty Demon”

 jómagam, Nagy Martin – „McFly”

És végül, de nem utolsósorban Hujber Péter – „Hujó” vendég rider

 

 Hadd adjak neked lehetőséget, hogy egy mondatban meggyőzd a szkeptikusokat… Miért érdemes titeket megnézni az AMTS-en, és követni az egyéb alkalmakra is?

1

Egy olyan új és úttörő sportágat mutatunk be a kis csapatunkkal, ami világszerte az egyik legdinamikusabban fejlődő, vírusként terjedő technikai „varázslat” és látványosság – egyfajta művészet, az önmegvalósítás művészete. Ez a dolog már nagyon komoly szinten túlnőtt önmagán, ami nem csoda, hiszen a gravitációval összeegyeztethetetlen trükkök óriási embertömegeket mozgatnak meg, a föld minden égtáján!

Mindez magunkra levetítve: egyszer látni a Showt, önmagában is nagy élmény, de végigkísérve minket a folyamatos fejlődés útján, versenyről versenyre, még ennél is szuperebb móka!

A Motocross Ob megnyitó, Szandaváralja Enduro Cross verseny, 15. amerikai autós találkozó, és a Kamion Eb – ahová az AMTS-en kívül még ez évben szeretnénk eljutni. Mindez még csak terv fázisban áll, de igyekszünk a megvalósítás mezejére lépni.

És itt szeretném megragadni az alkalmat, hogy megköszönjem a támogatóinknak az eddigi segítséget, felsorolva, kik is Ők:

 

Metal Mulisha- Psychostore

Troy Lee Designs – Velvart Bmx

Proex kipufogó

Czabajszky autó és gumiszervíz

Pro Circuit – Hp motor

Suzuki Hollós 

Garage store 

PA Design 

Integrál Motocross -Gyál

 

Záró gondolatként, elmondjuk a kötelezőt együtt? Tudod… A műsorszám termékmegjelenítést tartalmaz, és az itt látható, olvasható dolgokat kedves olvasóink otthon ne próbálják ki, vagy ha mégis erre adnák a fejük…

2

Imádom az extrém sportokat, hiszen rengeteg kedves embert ismerhetek meg ezen keresztül, akik segítenek esések után feltápászkodni, vagy éppenséggel kihívják a mentőt… (nevet)

A rossz viccet félretéve, senki ne próbálja utánozni ezeket a gyakorlatokat, a Freestyle MotoCrossra csak kizárólag az adja a fejét, aki elegendő tapasztalattal rendelkezik már az MX terén, és nem ijeszti el egy 20m-es luk feletti repülés, továbbá elég tökösnek érzi magát ahhoz, hogy a túl oldalt földet is érjen!

 

Írta: Tóth Krisztián Márk

Képek: DFT Fmx Team

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top