Close

DOPEMAN ÖRÖK? – Pityinger László vs Ringmagazin!

d

Ideológiák mennek-jönnek, az idő telik, de úgy néz ki, Dopeman örök. A magyar rapzene állócsillagával, a közéletet és a Közelmúltat felbolygató, szabadelvű Pityinger – DopeMan Papa – Lászlóval beszélgettem. Muzsika, csajok, Puzsér, Rock’N Roll, cenzúra nélkül, minden mennyiségben!

 

Tóth Krisztián Márk, Ringmagazin: Vágjunk is bele Laci. Halott Pénz… Szerinted a forint ár-érték viszonyáról kapta a nevét a zenei piac egén üstökösként hasító fiatalember? Hogy tetszik neked a munkássága?

Pityinger László: Mint tudjuk, az amerikai dollárt minden esetben már halott elnökök, „Dead Presidents” arcképek díszítik. Készült egy film ezzel a címmel, Vietnámból visszatért fekete katonák történetét elmesélve, akik szolgálatuk végeztével ki akarnak rámolni egy bankot. Ez szabadfordításban a Halott Pénz. Sejtésem szerint innen vette a nevét a pécsi rapper srác. Régebben a Fankadeli formációval próbálkozott, és mostanság is hasonló hangot üt meg. A népnemzeti vonulatot hátrahagyva, a fiataloknak mostanság oly kedves, búskomor és megkeseredett életérzést kínálja.

Nekem nem jön be a zeneisége, nem is értem, mit szeretnek rajta. De tény, létjogosultsága van a piacon, és mivel nem szidta az anyám, sőt a pénzem sem vette el, így semmi bajom vele. Sok sikert kívánok neki!

 

Nemrég debütált az új klipetek Ganxsta Zolee-val, ismét összeállt a Csapat, ha csak egy szám erejéig is. Jó érzés volt ennyi idő, esemény után újra együtt vetni a rímeket?

Szuper jó érzés. Mi ketten tettük le az alapkövet ebben a műfajban, és úgy gondolom, a lelkünk mélyén nagyon jó barátok vagyunk, voltunk – annak ellenére is, hogy nem tartunk túl szoros kapcsolatot. A rajongók szintén örültek, a zenei csatornák is hamarosan a műsorukra tűzik a felvételünk. Ha esetleg van igény a folytatásra, Zoliék nálam nyitott kapukat döngetnének…

 

A Lányok. Remélem, nem bélyegeznek nőgyűlölővé, de mintha picit elszaladt volna velük a ló… Milyen mély szerepet töltenek be nálad mostanság a nők?

do

Odavagyok értük! Folyamatosan tanulok tőlük, ők a legjobb barátaim! Ha bármi tanáccsal szabadna élnem a férfiemberek életére kivetítve: gyerekek, egy nő igaz barátsága mindennél többet ér, legjobb dolog a világon! Megint más lap „odavenni feleségnek”, mert megeszik az embert. Ha tartasz egy megfelelő, laza távolságot, és érzik, bármikor vitorlát bonthatsz, áhítozni fognak utánad!

A nők mindig az ilyen férfiakat szerették, elég csak a jó öreg „western példát” előhozni: a magányos cowboy belovagol a városba, rákacsint a nőre, majd megöli az összes rosszfiút, gonosztevőt, és szó nélkül távozik. Hogy mi a tanulság? Charles Bronson lovon riszáló fenekének és Claudia Cardinale könnyes szemeinek párhuzamát elnézve elég egyértelmű. Pontosan ezt a sémát alkalmazom a magánéletemben!

 

Lassan a 42.születésnapod ünnepled, tehát te sem fiatalodsz. Merre tart Dopeman pályája – élete?

Tulajdonképpen a kiteljesedés útját járom. Nincsenek már viharaim, tudom mi a dolgom a földön, miért születtem ide, igyekszem nagy és még nagyobb sikereket elérni, hűen űzni azt, amiért megteremtett az úristen. Elégedett vagyok, bár vannak nehézségek az életemben, ezeket magamnak is köszönhetem. De ezzel együtt jól érzem magam, szeretem az embert próbáló dolgokat.

 

Hadd kérdezzek egy vicces „hülyeséget”! Képzeljük el, valamilyen „véletlennek” köszönhetően politikai pályára adod a fejed. Egyfajta Torgyán Józsefi aláfestéssel, beleéléssel, igazi poszt-rendszeren kívüliként tevékenykednél?

ddd

A mai Magyarországot dilettáns emberek irányítják, nagyjából minden parlamenti székre jut egy Torgyán József… Bohóc vagyok, de pojáca nem – fingot reszelni órákon keresztül én is tudok, így akár miniszterelnök is lehetnék. A politikusi lét nem bonyolult. Csak megfelelő testbeszéd szükségeltetik, pl. nem piszkálom az orrom, beszélgetés közben az emberek szemébe nézek, mosolyogva hazudok, stb. – ehhez nem kell különösebb tehetség. Nem hiszem, hogy napirenden kívüli felszólalásokkal kellene operálnom, tudnék olyat mondani napirend alatt is, ami igazán témába, esetleg vesébe vág!

 

Abszolút nem provokáció, de valahogy Puzsér Róbert és közted tudok egyfajta párhuzamot vonni. Ő is, te is nagy gondolkodók hírében álltok, igazi küzdő jellemek vagytok. Milyen a „viszonyotok”?

Nem vagyunk sem jóban, sem rosszban. Szoktak megjegyzései lenni velem kapcsolatban… A kritikusokat mindig a boxhoz hasonlítom. A ring mellől könnyű szentenciákat mormolni. A szorítóba vezető utat száz ember közül, jó, ha tíz képes megtenni – és harc még nem is volt. Én annyi különbséget tennék kettőnk között, hogy Puzsér egy olyan arc, aki mindenről véleményt nyilvánít, de nincs mögötte valódi teljesítmény. Persze, tud mondani nagy dolgokat, elég jól fog az esze, művelt és olvasott is – ezt nem vitatom el tőle, de istenigazából semmilyen téren nem bizonyított komolyan.

Külön hozzátenném, hogy amit ő kritizál, abból a tányérból keményen eszik is, már ha van rá lehetősége. Szidom az RTL-t, és közben körém építenek egy műsort!? Ez indifferens számomra. Nem érzem magam egy lapon Puzsérral. Nem azért, mert különb lennék, egyszerűen másfelől közelítem meg a dolgokat.

 

Végezetül: Nem titkolom, már 18. életévem betöltése előtt is nagy „slunggal” hallgattalak, anyám sokat tudna erről mesélni… Ki, és mi inspirál az utadon, kontra melyik Dopeman szám áll legközelebb Pityinger László szívéhez?

dddd

A Csak az Isten ítélhet, az új gyermekem/dalom, jelenleg ő a favorit. Hogy mi motivál? Kiskoromtól kezdve belecseperedtem a nyolcadik kerület vonzásába, beszippantott a varázsa, ez a mai napig így van. Mostanság nagyon sokan viselnek Straight Outta Compton sapkát, vagy használnak ilyen profilképet. Jelenleg divat ez, de régen életérzés volt. Számomra valódi, meghatározó élménnyel bír az N.W.A zenekar muzsikája 1988-ból.

Őket hallgatva indultam, hittem el, lehetek valaki, talán ott esett le, mit akarok kezdeni magammal!

 

Írta: Tóth Krisztián Márk

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top