Close

Kolozsvár: civilek próbálják menteni a műemléképületeket

12509842 1180873328608625 3857227781498771702 n

{jcomments on}Kertész Melinda, transindex.ro, Kolozsvár  Az önkormányzat barbár módszerekkel próbálja „kezelni” az elmúlt 25 év mulasztását, amikor díszítőelemeket távolíttat el az évszázados épületekről.

Az utóbbi pár napban több műemléképület esetében riasztotta a Sürgősségi Helyzetek Felügyelőségét (ISU) a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal, hogy ellenőrizzék és szükséges esetekben távolítsák el a díszítőelemeket Kolozsvár belvárosában a rossz állapotban lévő épületekről. A felhívás apropóját az szolgáltatta, hogy decemberben a város főterén levő New York szállóról lehullt egy vakolatdarab, és megsebesített egy járókelőt, aki kórházi ellátásra szorult. December végén pedig a Deák Ferenc (Eroilor) utcában omlott le a vakolat, kedden pedig a Horea úton, a Szamos-híd melletti Elián-palota vakolata hullt a járdára. 

A Polgármesteri Hivatal tanácsadásért fordult a Területi Műemlékvédő Bizottsághoz, azonban Guttman Szabolcs, a bizottság elnöke nem értett egyet a városvezetés beavatkozási módszerével, ennek ellenére az ISU tűzoltói több esetben is levertek a szerintük a járókelőkre veszélyes elemeket az épületekről. „Meg kell akadályozni ezt a fajta eljárást, és az az érzésem, hogy csak a civil szféra tud ilyen téren hatékonyan fellépni jelen pillanatban. Az egész egy őrület. Bent voltak nálunk egy listával tanácsot kérni, és én, a bizottság elnökeként azt mondtam, hogy ezt így, ahogy elképzelték, nem lehet végrehajtani. Egy szakemberekből álló csapat és egy sürgősségi beavatkozási stratégia szükséges. Ehhez képest nincs egy szakember sem azokon a létrákon. Gyakorlatilag műemlékrombolás zajlik” – mondta Guttman. 

Az ügyben Hegedüs Csilla műemlékvédelmi szakember, volt kulturális miniszter is megszólalt. Facebook-oldalán marasztalta el a polgármesteri hivatalt amiatt, hogy az utóbbi 25 év mulasztását ilyen módszerekkel próbálja „kezelni”. 

Eugen Pănescu urbanista megkeresésünkre elmondta, hogy bár nem tartja rossznak azt, hogy az épületek állagát létráról, közelről megvizsgálják, azonban azt egyenesen barbárságnak nevezte, hogy a különböző díszítőelemeket szakszerűtlenül távolítják el az épületekről, gyakorlatilag leütik a homlokzatról, nem foglalkozva azzal, hogy menthetetlenül ripityára törnek a járdán. Hozzátette: csütörtökön személyesen fordul a polgármesteri hivatalhoz, azonban petíciókat és tüntetések szervezését is kilátásba helyezte. 

Az Erdélyi Magyar Néppárt kolozsvári szervezetének elnöke aláírásgyűjtést kezdeményezett, a kétnyelvű petícióban felszólítottaEmil Boc polgármestert, hogy haladéktalanul állítsa le a kolozsvári műemléképületek rombolását és szakemberek segítségével tegyék biztonságossá az épületeket, úgy, hogy az értékes épületelemek megmaradjanak. Emellett azt javasolta, hogy a tulajdonosok, szakemberek és az önkormányzat képviselőiből hozzanak létre egy bizottságot, és előzzék meg a hasonló, biztonsági intézkedéseknek mondott barbár rongálásokat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top