Close

Ünnepélyes keretek között tüntette ki Klaus Iohannis a Kriterion könyvkiadót

Fotó: presidency.ro

A román elnöki hivatalban szervezett ünnepségen tüntette ki csütörtökön Klaus Iohannis román elnök a Kulturális Érdemrend lovagi fokozatával a Kriterion Könyvkiadót, amely az idén ünnepelte alapításának 45 éves évfordulóját.

 

A romániai kisebbségek nyelvén főként a rendszerváltozás előtt könyveket kiadó Kriteriont a bukaresti Masca Színházzal és a Kolozsvári Román Operával együtt tüntette ki az elnök.
Az elnöki hivatal által közzétett dokumentum szerint Iohannis beszédében kifejtette, hogy a három intézmény tevékenységével jelentős mértékben gyarapította a román és az egyetemes kultúrát, a kitüntetés ezt hivatott elismerni. Elmondta, hogy a kulturális közpolitikák és stratégiák továbbra is az állam hatáskörébe tarzoznak, de a kultúra már régóta nem csak állami intézmények terméke, ami természetesnek számít.
„A kitüntetés átadása alkalmából szervezett ünnepség egy védőbeszéd akar lenni a magán és az állami szféra közötti hatékonyabb kommunikáció és együttműködés mellett” – mondta Iohannis. Az elnök arról biztosította a kultúra területén dolgozókat, hogy támogatja egy nemzeti projekt kidolgozását, amelynek alapját a kulturális alkotás értékesítése és fejlesztése képezze.

A Kriterion kitüntetését H. Szabó Gyula, a kiadó igazgatója vette át, az ünnepségen jelen volt Domokos Péter, a Kriterion első igazgatójának, Domokos Gézának a nagyobbik fia is.
Iohannis július 1-jén írta alá a kiadó kitüntetéséről szóló elnöki rendeletet. E szerint az elnök a Kriterionnak a kisebbségek nyelvének és kultúrájának ápolásában játszott meghatározó szerepét ismerte el. Emellett a kiadó előmozdította a kisebbségi és a román kultúra kölcsönhatását, és sikerült elfogadtatnia a párbeszédet, egymás értékeinek kölcsönös elismerését a jó együttélés feltételeként.
A kiadó a Domokos Géza alapító főszerkesztő emlékét ápoló sepsiszentgyörgyi egyesület felterjesztésére kapta meg az állami kitüntetést. A 2007-ben elhunyt Domokos Géza húsz éven keresztül, 1990-ig vezette a romániai magyarság és a többi romániai nemzeti kisebbség egyik legfontosabb szellemi műhelyévé vált kiadót, amely 1987 könyvet magyarul, 623-at németül, 206-ot szerbül, 154-et ukránul, 151-et románul, 53-at jiddisül, 27-et szlovákul jelentetett meg.
A ma Kolozsváron működő és H. Szabó Gyula által vezetett Kriterion kizárólag magyar nyelvű kiadó.

MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top