Close

„Déli sötétség”- fotó tárlat Nagyváradon

Rendhagyó kiállítás- megnyitón vehettek részt azok, akik eljöttek a múlt heti fotó tárlatra a Nagyvárad-Olaszi Református Egyházhoz tartozó Lorántffy Zsuzsanna központba. A kiállító művész, Péterfy Hunor László, reklámgrafikus, a nagyváradi Partium Keresztény Egyetem mesterképzésén végzett. Fiatal kora ellenére érett és elgondolkodtató képsorozattal örvendeztette meg a közönséget. Tárlatának önálló címet adott, melynek aktuálpolitikai vetületei is vannak: „Déli sötétség.”

A református szellemiségben kiállított képek lélekzengéssel, a múltját, a kötődési pontokat kereső diák szemszögéből jelenítik meg Nagyvárad egy-egy épületét, vagy szegletét. Fekete-fehér plakátjai, épületszegletei, templomok íves homlokzatai, utcaképei, valamint egyszerűen expozícionált beszélő épületszegletei egy érett és kiforrott művészi stílust jelenítenek meg.

Péterfy Hunor reklámgrafikus szavaival: „Kőtömbökbe zárt magánnyal kimondatlanul hiszem a szépet: pocsolyában a hajnalt, őszben a szerelmet, zárt rügyekben a magányt és vallom, fájó fekete-fehérben a „déli sötétség” ellenére is érdemes küzdeni, és jövőt építeni”.

 

Az alkotó munkáit Sorbán Attila jeles író-költő, színházi szakember méltatta, Pilinszky gondolatiságához hasonlítva a jelen tárlaton kiállított nagyméretű fotókat.

Ezt követően verses összeállítás hangzott el Gáll Annamária színművész előadásában, az alkalomhoz illően. Nagyvárad, határváros, így a „déli sötétség” hatalmi keze ide csak ritkán ér el. Mindazonáltal, éppen e tény elkerülése végett van hiány az ilyen „beszélő képsorozatokból”, a jelenlévő elismert grafikusok szerint is.

 Péterfy Hunor László vezető reklámgrafikus további munkáit a későbbiekben belföldön is megtekinthetik. A következő nagyobb magyarországi tárlatáról is tudósítani fogunk. 

 Sok sikert kívánunk az ifjú művésznek.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top