Close

A román humor: Amza Pellea-ra emlékeztek Bukarestben

Amza Pellea román komikus, 1983 december 12-én halt meg Bukarestben. A román sajtó és színházi intézet is nagyra tartja számos szerepében nyújtott virtuozitása miatt. Mi leginkább komikumát szeretjük és kifogyhatatlan szufláját, mellyel egy Decebal vagy egy Mihai Viteazul román nemzeti hőst színpadon megjelenített. Számos filmszerepet is magáénak tudhatott kifejező arcának köszönhetően, mely már a kommunizmusban is meghozta számára a keveseknek kijáró elismerést és a közönség szeretetét.

Amza Pellea, a román paraszt emblematikus megformálója, mint a nagypolitika olténiai "nagykövete" a román fővárosban, az alábbi videón tekinthető meg:

https://youtu.be/SykdW2CX5ts

A Román Színházi Szövetség, most emlékezett Bukarestben. Ma délután 13.30-kor ellátogathattunk a színész szülőházába, ahol életének utolsó éveit töltötte. Az emlékezés célja: megtartani a színház mindenekfölötti rangját és eszébe juttatni ezt a színpadi műfajt nem pusztán a szakmai köröknek, de a hétköznapi embereknek is.

Tudomásunk szerint, ez a megemlékezés egyben a Román Nemzeti Színházi Fesztivál 25. évfordulóját kívánta megünnepelni, a Színházi Szövetség létrejöttének évfordulós rendezvény-sorozatának égisze alatt.

A siker és a szakma egyaránt tisztelettel adózik a művész alkotásai előtt és élénken ébren tartja a román nép-nemzeti hagyományokat a közember tudatában. A nemzettudat építése, a mai magyar színjátszástól eltérően, közkedvelt témája volt és maradt a román színjátszásnak. Tanító célzatú és a román nemzeti egység problematikáját feldolgozó darabokban láthatta az idősebb generáció Amza Pelleat, aki a nemzeti egységből is tudott humort faragni.

Továbbá, ma egy tárlatot is megnyitottak a színész személyes és szakmai fotográfiáiból. A tárlat időszakos és pusztán november 1.-ig tekinthető meg a Str. Salcamilor, 12. szám alatt, Bukarestben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top