Close

Privát Nacionalizmus Budapest kiállítás

A  Kiscelli MúzeumFővárosi Képtár (1037 Budapest, Kiscelli utca 108.) és a Budapest Galéria (1036 Budapest, Lajos utca 158.) a Közelítés Művészeti Egyesülettel együttműködve valósította meg a Privát Nacionalizmus Budapest kiállítást, amely 2015. 10. 28 –tól 2015.12.13-ig látogatható. A kiállításban 39 társadalmilag elkötelezett, középés kelet-európai kortárs művész alkotásain a nemzettel kapcsolatos képzetek, a nemzeti identitás formálódásának fázisai és a nacionalizmus problémái elevenednek meg.
NOSEK László A Fehérló Fia, Népi Szuperhős
NOSEK LászlóA Fehérló Fia, Népi Szuperhős

A Képzelt közösségek, magánképzetek egy európai uniós projekt záró kiállítása, amelyben hat ország, nyolc intézmény, külföldi és hazai kurátorgárda működött közre. A Privát Nacionalizmus Projekt korábbi tárlataiPrága, Kassa, Pécs, Drezda, Krakkó, Pozsonyután Budapesten, két óbudai helyszínen, a Budapest Galériában és a Kiscelli Múzeum Fővárosi Képtárában átfogó kurátori koncepcióba foglalt válogatással és számos új művel találkozhat a látogató.

 
Sikerült megnyerni olyan nemzetközi sztárokat is, akik első ízben ezen a kiállításon jelennek meg Magyarországon. A bemutatott művek közül kiemelkedik négy, melyek jelenleg is láthatóak az 56. Velencei Biennálén. Ez utóbbiak a Biennálén kívül először itt kerülnek a közönség elé.

CSÉFALVAY András (SK), PozsonyS Compsognation, a nemzetállam egy dinoszaurusz szemével

A hidegháború utáni világ abban a hitben élt, hogy a globalizáció korában a nemzetállamok rendszere eltűnőben van, s a nemzet többé már nem meghatározó tényező. A valóságban azonban a nemzetközösségek mit sem vesztettek jelentőségükből és a nacionalizmus eszmerendszere a második világháború óta sosem volt oly erőteljesen jelen politikai, társadalmi környezetünkben és különösen mindennapjainkban, mint ma. A „privát nacionalizmus” meghökkentő szóösszetétele
ez utóbbira hívja fel a figyelmet: a nacionalizmus nem választható el a privát szférától, s nem is pusztán külső erők kényszeréből létezik, de meghatározza önképünket, gondolkodásunkat, cselekedeteinket. Ebből kiindulva a kiállítás a nemzeti érzület belsővé tételére, „privatizálásának” mindennapi rutinjára fókuszál.
dayacahen_nashi_1280x1100
CAHEN, Daya (NL), Amszterdam: Nashi

A projekt budapesti kiállítása címét a világhírű politológus-történész, Benedict Anderson nagyhatású írásából kölcsönözte. Anderson az Elképzelt közösségek című, magyarul is megjelent könyvében a nacionalizmust és nemzetiséget egy politikai közösség kulturális produktumaként határozta meg, amelynek tagjai nem ismerik egymást személyesen, mégis határozott érzéseik és elképzeléseik vannak saját népükről és más népekről. Nézetei szerint a modern kor terméke ez a képzeletbeli és virtuális közösség, melynek egységbe kovácsolását attribútumok, szimbólumok és ceremóniák szolgálják. Az egyes nacionalizmusok saját nemzeti repertoárjukból építkeznek, és nemcsak elképzelt nemzetképük, de még kreált ellenségképük is eltérő. A művészet és kultúra mindig is része volt a nemzetépítés folyamatának, s ma társadalmilag elkötelezett művészek végzik el számunkra, helyettünk a helyi nacionalizmusokkalki-ki a sajátjávalvaló szembenézés feladatát.

 
A kiállítás elsősorban a nemzeti képzelet tárgyára, tartalmára kíváncsis abból indul ki, hogy a politikai mozgalmak közül a nacionalizmus kötődik legerősebben a vizualitáshoz: képeken, jeleken, szimbólumokon, mítoszokon keresztül mutatkozik meg, és jelen van a kollektív vágyakban, álmokban, fantáziákban is. A kiállítás első részében, a Budapest Galériában bemutatott műveken a nemzet-fogalom kialakulásának lépéseivel, a nemzeti képzelet megnyilvánulásaival foglalkozó művek kapnak helyet, míg a Kiscelli Múzeum Templomtere és Oratóriuma a nemzetre vonatkozó alternatív képzeteket bemutató alkotásokat fogadja be. A kiállító művészek aktív és kritikus állampolgárként részt vesznek a „képzelt közösségek” jelentésének értelmezésében. A nemzeten belül és kívül, a domináns kultúra határán képzelt teret hoznak létre, ahol (át)értelmezési és kritikai lehetőségeket, alternatívát kínálnak.
 
Kurátor: András Edit
Társkurátorok: Leposa Zsóka, Zombori Mónika
Projektvezeto: Varga Rita
 
A Privát Nacionalizmus Projekt egy nemzetköziművészeti és kulturális programsorozat, amely a Pécsett működő Közelítés Művészeti-egyesület kezdeményezésére jött létre. A felkért művészek és a 15 fos nemzetközi kurátorgárda elsősorban a középés kelet-európai régiót, illetve annak a vonzáskörzetét képviseli. Az eddig megvalósult hat kiállítás alatt több mint hetven művész vett részt a projektben. A kiállítást az Európai Unió Kultúra Program 2007–2013, a Visegrádi Alap, a Nemzeti Kulturális Alap és az ERSTE Stiung támogatja. Az ERSTE Stiung küldetésének tartja, hogy platformot biztosítson olyan reflexióknak, amelyek a posztkommunista kelet-európai regionális identitások, a nacionalista fragmentáció és a közös kulturális történeti tapasztalatok közötti ambivalenciákat helyezik a fókuszba. Ennek jegyében támogatja az ERSTE Stiung a Képzelt közösségek, magánképzetek.
 Privát Nacionalizmus Budapest című kiállítást és a Visualizing the Nation_című nemzetközi konferenciát.
ERSTE_Foundation supports the exhibition Private Nationalism Budapest and the conference Visualizing the Nation because it is part of its mission to o_er a platform for reflection about the ambivalence between regional identities, nationalist fragmentation and a common cultural historical experiences in post-communist
Eastern Europe. 
 
További információ:
privatnacionalizmus@gmail.com
+36 20 213 7359

Művészek:

BAGLYAS Erika (H) / BORSOS Lőrinc (H) / Daya CAHEN (NL) / CHILF Mária (H) / CSÉFALVAY András (SK) / CSONTÓ Lajos (H) /
ESTERHÁZY Marcell (H) / GERHES Gábor (H) / GLUKLYA (Natalia PERSHINA-YAKIMANSKAYA, RUS) / 
HORVÁTH Tibor (H) / Sanja IVEKOVIC (HR) / 
C. T. JASPER (PL) & Joanna MALINOWSKA (PL/USA) / JUHÁSZ R. József (SK/H) / 
Nikita KADAN (UA) / Matej KAMINSKÝ (SK) / KEREZSI Nemere (H) / KIS VARSÓ / LITTLE WARSAW (GÁLIK András, HAVAS Bálint, (H) /
KISSPÁL Szabolcs (H) / Tomasz KULKA (PL) / Alban MUJA (KOS) /  Ciprian MUREAN(RO) / NEMES Csaba (H) / NÉMETH Ilona (SK/H) /
NOSEK NAGYVÁRI László (H/USA) /  OLÁH Mara (H) / Adrian PACI (AL/I) / Dan PERJOVSCHI (RO) / Martin PIACEK (SK) /
Michal MORAVCÍK (SK) / Karol RADZISZEWSKI (PL) / Mykola RIDNYI (UA) / Martina SLOVÁKOVÁ (SK) / SOCIÉTÉ RÉALISTE (GRÓF Ferenc,
Jean-Baptiste NAUDY, H/FR) / Gökçe SÜVARI (TR) /SZOLNOKI József (H/D) / SZOMBATHY Bálint (H/SRB) / Mark THER (CZ) / Jaroslav VARGA (SK)
 
Helyszínek:
 
Budapest Galéria, 1036 Budapest, Lajos utca 158.
Kiscelli Múzeum–Fovárosi Képtár, 1037 Budapest, Kiscelli utca 108.
 
Nyitva tartás: Keddtol vasárnapig, 10–18 óra között
2015.10.28 – 2015.12.13.
 
 
A KIÁLLÍTÁSHOZ KAPCSOLÓDÓ PROGRAMOK
 
MŰVÉSZET MINT TÁRSADALOMKRITIKA
Csak a szél. Filmvetítés és kerekasztal-beszélgetés
2015. november 12. csütörtök, Budapest Galéria
17.30 Fliegauf Bence Csak a szél című filmjének vetítése 19–20 óráig kerekasztal-beszélgetés
A beszélgetés résztvevői: Bogdán Mária, Fliegauf Bence, Pócsik Andrea
Moderátor: Müllner András
 
Béke 12 szereplővel. Tervjáték és beszélgetés a trianoni békeszerződésről
2015. november 18. szerda, Kiscelli MúzeumFővárosi Képtár
17 órakor tárlatvezetés
18 órától a tranzit.hu Béke 12 szereplővel című projektfilmjének bemutatása,
majd kerekasztal-beszélgetés
 
A beszélgetés résztvevői: Ablonczy Balázs, György Péter, Hegyi Dóra, László Zsuzsa, Miroslav Michela (SK)
Moderátor: Róka Enikő
 
Visualizing the Nation. Post-Socialist ImagiNations. International conference in English
2015. november 27–28. péntek–szombat, 10–18 óráig
Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar, Kari Tanácsterem
1088, Budapest Múzeum körút 4./A

Művészaktivisták. Vizuális aktivizmus, aktuális kitekintések három muvész munkáin és mozgalmakon keresztül.

Művészprezentációk és kerekasztal-beszélgetés
2015. december 3. csütörtök, 18 órától, Kiscelli MúzeumFővárosi Képtár
17 órától tárlatvezetés
 
A beszélgetés résztvevoi: Csoszó Gabriella, Nikita Kadan (UA), Nemes Csaba, Tomáš Rafa (SK)
Moderátor: Nagy Gergely
 
MÚZEUMPEDAGÓGIA
 
Workshop pedagógusoknak
2015. november 6. péntek
Kiscelli MúzeumFővárosi Képtár és Budapest Galéria
Családi délelőtt
2015. november 8. vasárnap
Budapest Galéria
Családi délelőtt
2015. november 15. vasárnap
Kiscelli MúzeumFővárosi Képtár
 
Múzeumpedagógiai programokról további információ:
szabics.agnes@budapestgaleria.hu, +36 20 989 9360
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top