Close

Merkel: az internet korában illúzió a bezárkózás

Bálint Marcell, az MTI tudósítója jelenti:
Ábrándokat kerget, aki azt hiszi, hogy a digitalizáció és a globalizáció korában be lehet zárkóznimondta Angela Merkel német kancellár csütörtökön a német törvényhozás alsóházában (Bundestag) a délután Brüsszelben kezdődő uniós csúcson képviselendő német álláspontról és a Bundestagban szavazásra bocsátott menekültügyi reformcsomagról szóló beszédében. Közben a bajor tartományi gyűlésben (Landtag) Horst Seehofer miniszterelnök ismét bírálta a berlini vezetést, amiért nem törekszik a menekülthullám feltartóztatására.
    
A kancellár szerint "nem túlzás Európa történelmi próbatételeként felfogni" a menekültválságot, amelynek megoldása egyszerre "nemzeti, európai (uniós) és globális" feladat.
    
Németország nemzeti szinten az utóbbi hetekben fontos eredményekre jutott a kormány és a tartományok együttműködése révén, most viszont a törvényhozásnak is el kell fogadnia a menekültügyi rendszer átfogó reformjátmondta Angela Merkel. A konzervatív politikus a kormány menekültpolitikáját bíráló konzervatív képviselőkre utalva hangsúlyozta, hogy a szavazáskor "a tartózkodás nem opció".
    
A reform új alapra helyezi a menekültügy finanszírozását, a menedékjogi kérelem elbírálásáig fizetett havi 670 eurós fejkvótával a szövetségi kormány átvállalja a tartományoktól a menedékkérők számának és az eljárások átfutási idejének bizonytalanságából fakadó pénzügyi kockázatot, és erősebben támogatja a szociális lakások építését, valamint a felnőtt kísérő nélkül érkező kiskorú menedékkérők ellátását, nevelését. A menekültstátust nagy valószínűséggel megszerző kérelmezők gyorsabb beilleszkedését szolgálják a nyelvi és integrációs tanfolyamok és a munkavállalás lehetőségének szélesítésemondta.
    
Ugyanakkor a védelemre nem szoruló embereket a menekültügyi rendszerbe belépésre sarkalló "rossz ösztönzők" kiküszöbölését is több intézkedés szolgálja, köztük a biztonságos származási országok körének bővítése további három nyugat-balkáni állammalAlbánia, Koszovó, Montenegró -, és a készpénzjuttatás arányának csökkentése a menedékkérők ellátásábanemelte ki Angela Merkel.
    
A kormány további változtatásokat is tervez, dolgozik két uniós irányelv átültetésén, aminek révén tranzitzónákat lehet kialakítani a határ térségébentette hozzá a kancellár.
    
Mindez azonban messze nem elég a válság megoldásához. Az Európai Unió szolidaritására, a terhek méltányos megosztására épülő közös menekültpolitikára van szükség, és gondoskodni kell a külső határok biztosításáról is, mert "az ellenőrzés jelenleg nem működik" – mondta Angela Merkel.
    
Rámutatott, hogy a háborús menekültek jogállását szabályozó genfi menekültügyi egyezmény alapján a menekültstátus három évre adható meg, és utána felül kell vizsgálni, hogy lehetséges-e a visszatérés a származási országba. Ez érvényes a menekültek legnagyobb csoportját kitevő szíriaiakra is – emelte ki Angela Merkel, hangsúlyozva, hogy még nem került közelebb a szíriai polgárháború lezárása, de nem szabad feladni az erre irányuló törekvéseket
    
Szorosan együtt kell működni Törökországgal is, egyebek között azért, mert tarthatatlan állapot, hogy "embercsempészek ellenőrzik" két NATO-tagállam, Görögország és Törökország közös határának egy részét az Égei-tenger keleti térségében.
    
Ugyanakkor a Törökországgal folytatott együttműködésben is meg kell őrizni az európai értékeket, és nem szabad engedni abból az alapelvből, hogy az uniós csatlakozási tárgyalás Törökországgal "nyílt végű" folyamatmondta a német kancellár.
    
Angela Merkel beszédében nem tért ki a kormány menekültpolitikáját érő bírálatokra, a menedékkérők nagy száma miatt a lakosságban erősödő aggodalmakra
    
A reformcsomag összeállítását irányító belügyminiszter, Thomas de Maiziere viszont felszólalásában jelezte, hogy a kormány pontosan érzékeli és érti a félelmeket. Az idén Németországba érkező menedékkérők száma "egyszerűen túl magas", és nincs alkalmas eszköz ennek a számnak a minimalizásáraemelte ki a belügyminiszter.
    
Nemcsak a menedékkérők száma emelkedik, hanem "az aggodalmak is erősödnek, és ezt nyíltan ki lehet mondani", hiszen "a valóság elhallgatása nem használ senkinek" – jelezte
    
Ugyanakkor a lakosság aggodalmai "a mi aggodalmaink is", a politikusoknak azonban nem csupán megérteniük kell a választók aggodalmait, hanem tenniük kell azért, hogy elmúljanak, és éppen ezt szolgálja a menekültügyi rendszer átalakításahúzta alá Thomas de Maiziere.
    
Angela Merkel beszédével egy időben Münchenben, a bajor tartományi gyűlésben (Landtag) kormánynyilatkozatban ismertette a tartomány vezetésének álláspontját Horst Seehofer miniszterelnök, aki ismét élesen bírálta a berlini vezetést, amiért nem törekszik a menekülthullám feltartóztatására.
     
A bevándorlás korlátozása nélkül kezelhetetlen a menekültválság, a bevándorlás ügye pedig Németországban kizárólag a szövetségi kormányra tartozikhangsúlyozta Horst Seehofer. Figyelmeztetett, hogy Németország és az európai államok közösségének "grandiózus csődjét" eredményezheti a bevándorlás korlátozásának elmaradása.
    
Hangsúlyozta, hogy egyértelmű jelzésekre van szükség Berlinből. Mindenekelőtt egy "politikai nyilatkozat" szükséges "a világ nyilvánossága számára arról, hogy még egy olyan gazdag országban is vannak határai a bevándorlásnak, mint Németország, és hogy nem tudunk befogadni mindenkit, aki hozzánk jön" – mondta az Angela Merkel vezette konzervatív CDU bajor testvérpártja, a CSU elnöke.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top