Close

Teheránban ítélet született a The Washington Post kémkedéssel vádolt tudósítója ügyében

Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti:
Megszületett az ítélet Jason Rezaian, a The Washington Post kémkedéssel vádolt iráni származású, amerikai állampolgárságú teheráni tudósítójának ügyébenközölte vasárnap az iráni fővárosban a bíróság szóvivője.
    
Az ítélet tartalmát nem ismertették, annak megfellebbezésére 20 nap áll rendelkezésre. Martin Baron, az amerikai napilap felelős szerkesztője rejtélyesnek és homályosnak nevezte a verdiktet. Szavai szerint egyelőre az sem világos, hogy az ítéletet ismertették-e Rezaiannal és az ügyvédjével.
    
John Kirby, az amerikai külügyminisztérium szóvivője közölte, hogy Washington a részletek ismertetésére vár és sürgette, hogy Teherán ejtse el az újságíróval szembeni vádakat
    
A 39 éves kaliforniai születésű Rezaiant 2014. július 22-én vették őrizetbe a szintén újságíró feleségével és egy fotóssal együtt.  Több hónapi fogva tartás után az iráni hatóságok csak áprilisban közölték, hogy kémkedéssel és rendszerellenes propagandatevékenységgel vádolják őket.
    
Az asszonyt, Yeganeh Salehit és a fotóst óvadék fejében szabadlábra helyezték, de Rezaiant nem. A tudósítót négy ízben hallgatta meg a bíró, utoljára augusztus 10-én.   
    
Az iráni nukleáris program korlátozásáról megkötött júliusi megállapodás nyomán felerősödtek az azzal kapcsolatos remények, hogy Rezaiant el fogják engedni. A The Washington Post, Rezaian ügyvédje és családja, valamint az ENSZ emberi jogi szakértői egyaránt cáfolták a tudósító ellen felhozott vádakat.
    
Ali Laridzsáni, az iráni parlament elnöke szeptemberben célzást tett arra, hogy a tudósítót szabadon engedhetik az Egyesült Államokban fogva tartott irániakért cserébe, ám az iszlám köztársaság kormányának részéről kizárták ezt a lehetőséget.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top