Close

Megnyílt Csikós Attila díszlettervező kiállítása a Vigadóban

Álomvilág címmel megnyílt Csikós Attila díszlettervező életmű-kiállítása pénteken a Pesti Vigadóban, ahol az alkotó tervei mellett operák előadásainak díszletelemei is láthatók.
    
Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója a tárlatot megnyitó beszédében korunk egyik legnagyobb díszlettervezőjeként méltatta Csikós Attilát, akit szerinte díszlettervezőnek szánt a sors
    
A Magyar Állami Operaházban és az Erkel Színházban több mint 70 produkcióban vett részt díszletés jelmeztervezőként, több tucatnyi film és televíziós műsor megvalósításán dolgozott, valamint számos opera-, operettés musical-előadás díszletét tervezte itthon és világszerte.
    
A november 29-ig látogatható kiállításonamely a Magyar Állami Operaház támogatásával valósult meg – a díszlettervek rajzai mellett többek között a Rigoletto, a Figaro házassága és az Aida című operák egyes díszletelemeit tekinthetik meg az érdeklődők.
    
Csikós Attila nevéhez nagyszabású rendezvények és mintegy száz prózai színházi bemutató is fűződik. Ezen a tárlaton az életműből sok minden látható, kivéve azt a hatalmas mennyiségű és végtelenül elkötelezett munkát, amely ezen díszletek megszületése mögött állmutatott Káel Csaba
    
Fekete György köszöntő beszédében világzseninek és polihisztornak nevezte Csikós Attilát, aki építész, belsőépítész, díszletés jelmeztervező, világvándor, festő és grafikus is egyben. Mint mondta, "Csikós Attila a legnagyobb bátorsággal és kockázattal teszi elénk életművét".
    
Az 1942-es születésű Csikós Attila építőművészeti tanulmányait a budapesti Iparművészeti Főiskolán végezte. Az iskola elvégzése után a József Attila Színház díszítője, világosítója, díszlettervező-asszisztense volt, 1966-ig az Egyetemi Színpad díszletés jelmeztervezője, 1968 és 1979 között az Operaház műteremvezető szcenikusa, majd a Népszínház vezető díszletés jelmeztervezője, 1983-tól a Nemzeti Színház, 1990-től az Operaház vezető díszlettervezője. 1965-től tíz éven át a Bayreuthi Ünnepi Játékok díszlettervező-asszisztense volt, és külföldi operaházakban, színházakban is gyakran dolgozott.
    
Művészetét 1990-ben Jászai Mari-díjjal, 2001-ben Gundel Művészeti díjjal ismerték el. 2001-ben Kossuth-díjat kapott az előadott művek szellemét mindig tiszteletben tartó, fantáziadús és elképzelésekben gazdag díszleteiért, a komplex művészi élmény elmélyítéséért végzett, a mesterség titkait tökéletesen ismerő tevékenysége, kimagasló értékű művészi munkássága elismeréseként. 2013 májusában a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagjai közé választotta.
MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top