Close

„Mindenkinek van egy hangja, egy hang, hogy meghallgassák…”

A világhírű énekesnő – Zap Mama – és zenekekara a MÜPA közönségét örvendeztették meg különleges és sokszínű előadásukkal.

kongói születésű, de Belgiumban felnövő művésznő a gyerekkorától őt körülvevő afrikai motívumokat kívánta megmutatni az európai közönségnek. Nagy hatással volt az afrikai zene, annak különböző elemei. Ennek nyomán egy olyan zenekart akart létrehozni, mely színesebbé teszi az európai kultúrát, így 1990-ben megalapította a Zap Mama nevű együttesét. Zap Mama, azaz Marie Daulne, a legkülönbözőbb zenei stílusokat, acappellát, latint, jazzt, R’n’B-t, Hip Hop-ot és neo-soult „zappelt”-e össze az elmúlt 20 év során.

A Művészetek Palotájába egy újfajta lokális zenét hozott, melyet megkötések nélkül, a határok kitolásával, az electro, a house, a dubstep és a polifonikus hangzásvilág inspiráltak.

Az új Zap Mama koncepció, a Vocal FlashMob Koncert, a zenei találékonyság kiteljesedése, melyről Zap Mama azt mondja: "Ezzel az új projekttel az egész közönséget bevonom a koncertbe. Ez egy kollektív zene, amit meg kell osztani, hogy hallhatóvá váljék a sokaság rezonanciája. Mindenkinek van egy hangja, egy hang, hogy meghallgassák."

Sikereik: 90-es debütálásukat követően, 1993-ban kiadták következő albumukat, Adventures in Afropea cimmel. Az album azonnal a Billboard világzenei listájának első helyére került. Ezt a sikert a későbbi, 2004-es kiadású Ancestry in Progress album is magáénak tudhatja. Több mint egy évvel az első lemez megjelenése után kiadták következő albumukat Sabsylma címmel. Az albumot Grammy-díjra jelölték a legjobb világzenei album kategóriában.

Daulne munkásságához tartozik továbbá Mission Impossible II filmzenéje, illetve a So You Think you Can Dance? című népszerű tévéműsor.

A kultúrák közti zenei hídépítést zászlójára hímező Daulne masírozik tovább, és a háta mögött felgyűlt ezernyi zenei kifejezésmód folyamatosan keveredő színeivel rajzol újabb és újabb tökéletesem világokat, reméljük, Magyarországot is tökéletesebbé tette.

 

 

 

Fotó: Temesvári Gergely

Szerző: Kaiser Vivien

Forrás: koncert.hu, wikipedia

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top