Close

Cseh nagykövet: hosszú távú megoldást kell találni

Nemcsak a jelenlegi bevándorlási helyzet kezelésére kell közös megoldást találni, hanem a kérdés hosszú távú rendezésére is – mondta Juraj Chmiel budapesti cseh nagykövet az Országgyűlés európai ügyek bizottságának hétfői ülésén.
    
Jelenleg Csehország tölti be a visegrádi négyek (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) elnöki posztját, és a diplomata az ebben az időszakban országa által tervezett programról beszámolva kiemelte: Prága az egyéves elnöki periódusban a V4 belső kohéziójának erősítését, az energetikai együttműködést, az európai szomszédságpolitikát és az unió bővítését, a biztonsági és védelmi együttműködést, a szolidaritás elvét, továbbá az infrastruktúra fejlesztését helyezi középpontba.
    
A nagykövet a migránsokkal kapcsolatos kvótákról tartott uniós szavazás előnyének nevezte, hogy végre lezárult a hosszas vita a javaslatról, és most már foglalkozhatnak más, fontosabb kérdésekkel a bevándorlási helyzet megoldásáért.
    
Közölte: Csehország nem támadja meg jogilag a kvótákról született döntést, de az unión belüli szabad mozgás joga miatt nem hiszi, hogy a jelenlegi jogi környezetben a kötelező kvótarendszer jelentené a megoldást
    
A megoldás az Európai Unión kívül van – tette hozzá.
    
Firtl Mátyás (KDNP) kérdésére a diplomata azt mondta, vélhetően az október végi választás és Donald Tusk, az Európai Tanács elnökének befolyása miatt szavazta meg Lengyelországellentétben a többi visegrádi országgal – a kvótarendszert.
    
Bana Tibor, a bizottság jobbikos alelnökének felvetésére Juraj Chmiel azt is elmondta, hogy Prága támogatja a magyar kormányt a határzár ügyében, ugyanis meg kell védeni az EU külső határát
    
Magyarország nem az első uniós tagállam, amely kerítést épít. Bár a menedékkérőkről valóban gondoskodni kell, nekik is be kell tartaniuk a szabályokatmutatott .
    
A cseh diplomata emlékeztetett, országa július 1-jén vette át a V4 vezetését, a cseh elnökség mottója: V4 bizalom
    
A visegrádi együttműködés ma is fontos része az érintett országok külpolitikájának, hiszen a négy ország sok területen kooperál és konkrét eredményeket ért el – magyarázta. Véleménye szerint bár nem mindig jutnak konszenzusra az országok, mindenképpen hasznos, ha koordinálják álláspontjukat a külpolitikai kérdésekben.
    
Juraj Chmiel szerint a V4 sikerét bizonyítja, hogy külső országok egyre inkább keresik az együttműködés lehetőségét a csoporttal és annak egyetlen intézményével, a Visegrádi Alappal.
    
A nagykövet megjegyezte: a cseh elnökség idején több magas szintű találkozót rendeznek, egyeztetnek majd a V4-es államfők, miniszterelnökök, a külügyminiszterek pedig mások mellett a Nyugat-Balkán és a keleti partnerség térségéből származó kollégáikkal is tanácskoznak.
MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top