Close

Előnyben részesülnek a családi gazdaságok

A kormány agrárpolitikája, vidékfejlesztési politikája a pályázatokon keresztül is előnyben részesíti a családi gazdaságok támogatásátmondta Gyuricza Csaba, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) elnöke kedden a Somogy megyei Bonnyán, ahol egy családi gazdaság turisztikai fejlesztéséről tájékozódott.
    
Az MVH elnöke szerint sokkal több, a bonnyaihoz hasonló, több lábon állónövénytermesztéssel és állattenyésztéssel egyaránt foglalkozó -, a munkaerőt helyben tartó, és a turizmust is erősítő, versenyképes családi gazdaságra lenne szükség. Példaértékűnek nevezte a bonnyai Udvaros farmgazdaságot, amely véleménye szerint mintaként szolgálhat más családi gazdaságok számára.
     
Gyuricza Csaba közölte: a vidékfejlesztési programban összességében 350 milliárd forint áll rendelkezésre 2020-ig. Hozzátette: a források célszerű felhasználása nagyon sokat tud segíteni a vidéki Magyarország fejlődésében
    
Jelezte, hogy "pályázati nagyüzem kezdődik Magyarországon", hamarosan indulnak a vidékfejlesztési pályázatok. Még ebben az évben kiírják az állattenyésztési, kertészeti pályázatokat, lesznek a vidéki településeket, térségeket segítő leader-programok, elindulnak az öntözésfejlesztési programok, jövő év elején pedig újra lesznek fiatal gazdálkodókat segítő pályázatoksorolta az MVH elnöke, hozzátéve: összességében mintegy 80 féle pályázatot hirdetnek meg és menedzselnek a vidékfejlesztési hivatalon keresztül.    
    
Udvaros Zoltán, a bonnyai családi gazdaság tulajdonosa a legújabb, uniós támogatással megvalósult turisztikai fejlesztéséről szólva elmondta: az összességében 65 millió forint értékű beruházáshoz 33 millió forint uniós támogatást nyertek el. Kitisztították a három halastavat, építettek egy horgászházat, a sporthorgászok számára minden igényt kielégítő körülményeket hoztak létre
    
A mintegy 320 hektáros gazdaságebből 200 hektár a legelő, a többi szántótöbb lábon áll, elsősorban növénytermesztéssel és állattenyésztéssel foglalkoznak. A farmon 2300 szarvasmarhát tartanak, tejelő és húsmarha tehenekkel is foglalkoznak, és bikákat is nevelnek. A vadasparkjukban őzekkel, szarvasokkal, kecskékkel és pónilovakkal találkozhatnak a látogatók, de rendezvényeknek is tudnak helyet biztosítani, és a több napra érkezőknekhorgászoknak, vadászoknak, pihenni vágyó természetkedvelőknekszállásról is gondoskodnak.
 
MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top