Close

Közös érdek a migrációs válság jogszerű kezelése

Az illegálisan Magyarországra érkező illegális bevándorlókkal kapcsolatos intézkedések során a magyar kormány az Európai Unió jogszabályainak megfelelően járt el és a jövőben is így tesz, ezt az eljárást súlyosan hátráltatja, ha abba külföldi állampolgárok jogszerűtlenül beavatkoznakközölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) pénteken az MTI-vel.
    
"A Magyarország határát illegálisan átlépő és hazánkban tartózkodó migránsokkal kapcsolatos intézkedések során a magyar kormány minden tekintetben az Európai Unió vonatkozó jogszabályainak megfelelően járt el és fog a jövőben is eljárni. Ezt az eljárást súlyosan hátráltatja, ha abba külföldi állampolgárok jogszerűtlenül beavatkoznak, ahogyan azt az osztrák civil társadalom egy része tette" – olvasható a KKM közleményében.
    
A tárca idézi az osztrák Belügyminisztérium pénteken kiadott közleményét, amely szerint "az efféle akciókban való részvétel büntetendő cselekmény és attól eltanácsolja az állampolgárait". 
    
Mindkét ország közös érdeke, hogy a politikai hangulatkeltésre alkalmas civil akciók helyett Magyarország Ausztriától is segítséget kapjon az uniós jogszabályok betartásához és betartatásáhozhangsúlyozza a minisztérium, hozzátéve, a magyar kormány ezt kéri mind az osztrák kormánytól, mind a civil szférától
    
Az MTI tudósítója péntek délelőtt azt látta a Keleti pályaudvarnál, hogy osztrák és német rendszámú személyautók jelentek meg, amelyekből élelmiszercsomagokat és ruhát osztottak a menekülteknek, akik "fürtökben" állták körül az autókat.
    
Csütörtöki hír szerint osztrák önkéntesek szállítanák a menekülteket Budapestről Ausztriába, a kezdeményezés vasárnap kezdődik. A programot a Facebook közösségi portálon hirdették meg.
    
A tervek szerint az első autók a bécsi Prater stadion parkolójából indulnak. A Budapest Bécs konvoj – vonatpótló a menekülteknek elnevezésű akció azért jött létre, hogy a migránsokat magánautókkal és buszokkal Budapestről Ausztriába, majd Németországba szállítsák. A szervezők szerint ezzel az akcióval akarják az embereket biztonságba helyezni. 
    
Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter pénteken azt közölte az APA osztrák hírügynökséggel, hogy Ausztria a helyzet "gyors tisztázására" törekszik, miután a magyar hatóságok embercsempészet gyanújával feltartóztattak négy bécsi emberi jogi aktivistát.
MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top