Close

Megkezdte a próbagyártást Nyergesújfalun a Cembrit Kft

A dán tulajdonú Cembrit Kft. 7 milliárd forintos beruházással újjáépítette nyergesújfalui gyárát. A próbagyártás megindult, az üzemben az éles induláskor évente 20 ezer tonna színes szálcement burkolólapot gyártanak majdmondta el az ügyvezető az MTI-nek.
Both Zoltán tájékoztatása szerint modernizálták a társaság 20 ezer négyzetméteres alapterületű üzemcsarnokát és a legkorszerűbb technikát telepítették az épületbe. Az éles termelés beindításához a 62 fős létszámot 100 főre növelik.
 
A kiépített kapacitás évi 35 ezer tonna burkolólap gyártását teszi lehetővé, illetve igény esetén még egy gépsor beállításával ez a mennyiség megduplázható.
 
A szálcementben a cementmassza közé különféle műszálakat, illetve cellulózt és festékanyagot kevernek. A festett, illetve anyagában színezett homlokzati burkolólapok rendkívül időjárásállóak, az építészek tervei alapján legyártott elemek épületenként egyedi megjelenést biztosíthatnak. A termékek túlnyomó részét külföldön értékesítik, főleg a skandináv országokban.
 
A Cembrit Kft. 2013-as árbevétele 472 millió forint volt, 2014-ben a bővítés miatt nem termeltek. A burkolólapok gyártásának megkezdésével 10 milliárd forintra nőhet az árbevétel, illetve a második gépsor beindításával a 20 milliárd forintot is elérhetimondta el az ügyvezető.
 
Nyergesújfalun 1903-ban épült fel a világ második eternitgyára, amely az anyag feltalálója, az osztrák Hatschek Lajos tulajdonában volt. Az általa feltalált tetőfedő lemeznek ő adta az eternit elnevezést, amely az örökké jelentésű latin szóból származik és az eternitpala tartósságára utal. A gyárat 1949-ben államosították, majd 1995-ben ismét a Hatschek család tulajdonába került.
 
A jelenlegi cég 2004-ben kezdte meg a szálcement gyártást ugyanebben az üzemben a telephely és az eszközök megvásárlása után. A vállalatot 2008-ban felvásárolta a dán Cembrit Holding.
 
A társaságnak Európa több mint 20 országában van leányvállalata, 5 országban termelőüzeme 1100 alkalmazottal. A Cembrit-csoport 2014-es árbevétele 1,1 milliárd dán korona volt, meghaladta a 45 milliárd forintot.
MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top