Close

Kedvező az inflációs folyamat

Kedvező inflációs folyamatnak lehetünk tanúi, júliusban alig emelkedtek, tavaly júliushoz képest 0,4 százalékkal, a fogyasztói árakhangsúlyozta Balogh László, az NGM pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatornának kedden a KSH legfrissebb adatairól nyilatkozva.
Hozzátette: a júliusi emelkedés minimális, az előző havinál is alacsonyabb, az év első hét hónapját tekintve pedig az infláció még mindig negatív, az árak átlagosan 0,3 százalékkal voltak alacsonyabbak a múlt évinél.
 
Balogh László ismertetése szerint az árak alakulását döntően az energiaárakon belül az olajár tartósan alacsony szintje befolyásolta. Az élelmiszerárak egy része csökkent, míg a jövedéki termékeknél emelkedés volt.
 
Kiemelte: az árszínvonal csökkenésével a lakosság rendelkezésére álló bértömeg, a nyugdíjak reálértéke , azaz többet ér a fogyasztásra és megtakarításra rendelkezésre álló jövedelem. Mindez segíti a gazdaságot a kiskereskedelmi forgalom bővülésén, és a fogyasztás növekedésén keresztül. Folyamatosan bővül az élelmiszerek forgalma, de a nem élelmiszer jellegű, egyéb cikkeké is nőtt.
 
A helyettes államtitkár szerint az év egészében nulla százalék körül alakulhat az infláció, ha jelentős változás nem lesz a külső környezetben.
MTI

Kapcsolódó cikk:

http://www.ringmagazin.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=36458:elemzk-szerin-varhato-volt-az-inflacio-lassulasa&catid=125:gazdasag&Itemid=338

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top