Close

Fenntartható a magyar gazdasági növekedés

A külkereskedelmi többlet első félévi jelentős emelkedése is azt mutatja, hogy a magyar gazdasági növekedés fenntarthatómondta Glattfelder Béla, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságszabályozásért felelős államtitkára az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában.
 
A külkereskedelem eredményességét tekintve rekordév várható, a kereskedelmi aktívum tavalyi év hasonló időszakához viszonyított növekedése júniusban például 80 százalékos volt, ami példátlan a magyar gazdaságtörténetben – mondta az államtitkár.
 
A vezető exportcikkek az ipari termékek, azon belül is az autógyártás, illetve az ahhoz kapcsolódó elektronika, gépgyártás – tette hozzá.
 
A dollár euróhoz viszonyított erősödése miatt a dollár-elszámolású piacokon növekedett a magyar gazdaság versenyképessége és ennek köszönhetően emelkedhet az ide irányuló export – mondta az államtitkár.
 
Az olajár jelentős csökkenése is hozzájárul a javuló magyar gazdasági eredményekhez. Egyrészt az olajimportáló országok kevesebbet költenek olajra, így több pénzük marad máspéldául magyartermékek importjára, másrészt Magyarországnak is kevesebbet kell fizetnie az energiahordozó importjáértfejtette ki Glattfelder Béla.
MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top