Close

Élénkülés az eurózónában

Az eurózóna egészében megszilárdul a növekedés, az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában viszont veszít lendületéből a gazdaságjelzi a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) hétfőn közzétett júniusi szintetikus konjunktúra-mutatója.
 
A havi rendszerességgel kalkulált, gazdasági trendfordulók előrejelzésére alkalmazott index (Composite Leading Indicators, CLI) azt mutatja, hogy tetemes lassulásra lehet számítani Kínában és Brazíliában. Stabil növekedést vetít előre a CLI Németországban, Japánban és Indiában, sőt Oroszországban is, noha jóval a hosszú távú trend alatt. A Magyarország kilátásait tükröző index a májusi 100,26 pontról 100,3 pontra emelkedett.
.
Az index, amely 100 pontnak veszi a hosszú távú átlagot, az euróövezetre számítva júniusban már a negyedik egymást követő hónapban 100,7 ponton állt, ezen belül a francia alindex 100,8 pontra emelkedett, az olasz pedig 100,9 ponton maradt. Az Egyesült Államok esetében viszont a májusi 99,5 pontról 99,4 pontra csökkent a mutató, miután már februárban 100 pont alá süllyedt. A brit index 99,9 pontról 99,8-re ment le.
 
Folyamatosan romlik a Kínára és Brazíliára kalkulált CLI, mindkettő 0,1 ponttal 97,4, illetve 98,8 pontra csökkent júniusban az előző hónaphoz képest.
 
A 100 pont fölötti érték gazdasági expanziót, az ez allatti lassulást vetít előre.
MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top