Close

Alekszandrov-est a Syma Csarnokban

A második világháború végének 70. évfordulója alkalmából nagyszabású előadást tart az Alekszandrov, az Orosz Hadsereg világhírű ének- és táncegyüttese. A produkciót 2015. szeptember 5-én 20 órától a Syma Csarnokban (1146 Budapest, Dózsa György út 1.) láthatja a közönség. Az együttes egy nemzetközi turné első állomásaként érkezik hazánkba, Budapest után fellépnek Belgrádban, Szófiában, Bécsben, Pozsonyban, Prágában, Berlinben és Varsóban is.

A120 főből, férfikórusból, zenekarból és táncegyüttesből álló Alekszandrov az Orosz Hadsereg hivatalos akadémiai ének- és táncegyüttese, amely a sereg kórusaként is szolgál. Tagjai művész katonák. Repertoárjuk az orosz népdaloktó l(Katyusa, Kalinka), az egyházi énekeken és operaáriákon át a popzenéig terjed. Az egykori Vörös Hadsereg kórusa ma már világhírű, fennállása óta több mint hetven országban koncertezett, II. János Pál pápa tetszését és áldását is elnyerte.

 

 

Az Alekszandrov együttes 1928-ban alakult a Vörös Hadsereg központi szállásán 12 katonával: egy vokális oktett, egy harmonikás, két táncos és egy szólista alkotta. Első fellépésük a Moszkvai Konzervatóriumban volt, a fiatal zeneprofesszor, Alexandr Vasziljevics Alekszandrov vezetésével, aki később az együttes névadója lett. Az együttes tagjainak száma 1933-ra már 300 főre duzzadt, szovjet forradalmi alkotásokat és híres orosz szerzők feldolgozásait adták elő.

1935-ben Vörös Zászló Érdemrenddel tüntették ki az együttest, 1937-ben eljutottak a Párizsi Világkiállításrais, ahol nagydíját nyertek. A 2. világháború alatt1500 fellépésen szórakoztatták a frontokon a katonákat.Apja halála után Boris Alekszandrov vette át az együttes vezetését, aki 1946-tól egészen 1987-ig igazgatta a kórust, irányítása alatt lettek világhírűek. A Szovjetunió felbomlása után Jelcin elnök Vörös Csillag Érdemrenddel tüntette ki az Alekszandrov együttest.

 

 

Az együttes máig Oroszország egyik legismertebb nevezetessége.1990-ben a berlini fal leomlásának tiszteletére felléptek Roger Waters: Fal című koncertjén, 1993-ban Finnországban a Leningrad Cowboys együttessel, 2004-ben, a Vatikánban, II. János Pál pápa születésnapján. A budapesti előadás alkalmából, az Alekszandrov együttes igazgatója, Leonid Ivanovics Malevígy nyilatkozott: ,,Budapest Európa legkülönlegesebb gyöngyszeme, az egyik legszebb város, ahol valaha is felléptünk.Legutóbb 3,5éve a Budapest Arénában hihetetlen élmény volt, amikor 10 ezer ember énekelte velünk együtt a dalainkat. A török fürdők, a Városliget, a gulyásleves, az omlós fehér kenyér felejthetetlenek, már alig várjuk, hogy újra Magyarország vendégszeretetét élvezzük.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top