Close

Spanyolországban keres befektetőket Kuba külkereskedelmi minisztere

A kubai kormány 246 projektet indított útjára 11 különböző ágazatban, például a megújuló energia, a közlekedés, a távközlés és az infrastruktúra fejlesztése területén, összesen 7,9 milliárd euró értékben, és ezekben számít a spanyol cégek befektetéseire is – mondta Rodrigo Malmierca, Kuba külkereskedelmi és külföldi befektetési ügyekért felelős minisztere a spanyol vállalkozók szövetségének (CEOE) madridi konferenciáján, csütörtökön.
 
A politikus szerint a turizmus az a "lokomotív", amely jelenleg elhúzza ugyan a többi szektort, de szükség van ezek fejlesztésére is. Kiemelte, lehetőségeket lát például a megújuló energia területén, amely a szigetországban jelenleg csupán 4 százalékos, de céljaik közt szerepel, hogy az arányát 24 százalékra növeljék 2030-ra.
 
Hangsúlyozta, hogy Kuba ösztönzőket és garanciákat ajánl a külföldi befektetők számára. Példaként említette a Mariel Különleges Fejlesztési Övezet létrehozását. A 465 négyzetkilométeres területen, kifejezetten a külföldi befektetések reményében, egyszerűsített és gyorsított engedélyezési rendszer működik a projektek jóváhagyásához.
 
Eddig már hét projekt megkapta a szükséges engedélyeket, év végéig ez a szám várhatóan húszra emelkedikemelte ki.
 
Kuba fejlődésének elősegítse érdekében évi 2,2 milliárd euróra van szükségmondta Rodrigo Malmierca.
 
Francisco Garzón, a spanyol külkereskedelmi intézet (ICEX) vezetője úgy vélte: a spanyol vállalatoknak a szükséges ismereteik és készségük is megvan ahhoz, hogy Kubában tevékenykedjenek.
 
Kiemelte, hogy a Latin-Amerikába irányuló spanyol export 5 százaléka Kubába megy, tavaly elérte a 700 millió eurót, és az idén áprilisig már mintegy 28 százalékkal nőtt.
 
A kubai miniszter látogatása során találkozott José Manuel Soria, spanyol ipari, energiaügyi és turizmusért felelős miniszterrel, akinek több javaslatot is tett a lehetséges együttműködési területekre vonatkozóan
A spanyol tárcavezető a megbeszélést követően arról számolt be, hogy Kuba tervei között szerepel 30 ezer új idegenforgalmi férőhely létesítése, amelyben a spanyol cégek tapasztalataik miatt különösen érdekeltek lehetnek.
 
MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top