Close

Moody’s:negatív marad az osztrák bankrendszer kilátása

Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:
Egyes kelet-európai piacok kockázatai miatt továbbra is negatív kilátást tart érvényben az osztrák bankrendszerre a Moody's Investors Service. A nemzetközi hitelminősítő 2009 óta tartja nyilván negatív kilátással az osztrák bankrendszert. Szerdán Londonban ismertetett szektorelemzésében a ház kiemeli, hogy elsősorban Bulgáriát, Horvátországot, Oroszországot és Ukrajnát sorolja az osztrák bankszektor eszközminőségét terhelő kelet-európai piacok közé. A Moody's szerint e piacokat ingatag gazdasági környezet jellemzi, ráadásul e gazdaságok kilátásai az utóbbi hónapokban romlottak is.
 
A cég hangsúlyozza ugyanakkor, hogy Magyarországon, Szlovákiában, Csehországban, Lengyelországban és Romániában erőteljesebb gazdasági növekedést vár az előrejelzési távlatban, mint Ausztriában. A Moody's ezekben a gazdaságokban 2,5-3 százalékos reálnövekedési ütemekkel számol, Ausztriában ugyanakkor az idén mindössze 0,5 százalékos, jövőre 1,3 százalékos GDP-bővülést valószínűsít.
    
A cég a kockázatosabbnak ítélt kelet-európai piacok közül Bulgáriában 1,3, Horvátországban 0,3 százalékos idei gazdasági növekedést, Oroszországban és Ukrajnában pedig recessziót jósol.A Moody's prognózisa szerint az orosz gazdaság teljesítménye az idén 3 százalékkal csökken, jövőre pedig stagnál. Ukrajnában a hitelminősítő 2015 egészében 7,5 százalékos, 2016-ban további 2 százalékos GDP-visszaesést vár.
 
A londoni elemzői közösségben vannak olyan előrejelzések, amelyekUkrajnához hasonlóanOroszországban is kétévi recessziót valószínűsítenek.
     
Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) Londonban ismertetett legutóbbi térségi prognózisa szerint az orosz hazai össztermék az idén 4,5 százalékkal, 2016-ban 1,8 százalékkal csökken.
 
A Royal Bank of Scotland (RBS) bankcsoport londoni befektetési részlegének iparági elemzői az iráni atomprogramról született megállapodás várható olajpiaci következményeiről összeállított helyzetértékelésükben nem zárták ki annak a lehetőségét, hogy a globális alaptípusnak tekintett Brent olajfajta hordónkénti ára az Irán ellen bevezetett szankciók feloldásával kapcsolatos várakozások hatására még hónapokig 60 dollár alatt marad, és akár a 2016 utáni időszakra is kitolódhat a 70 dolláros árszint újbóli elérése.
 
Az RBS londoni elemzői szerint egy újabb olajár-sokk még tovább mélyítheti és/vagy meghosszabbíthatja az orosz recessziót. A ház jelenleg 0,5 százalékos növekedést vár az orosz gazdaságban 2016-ra, de értékelése szerint Oroszország jövőre is recesszióban maradhat, ha a Brent átlagára nem emelkedik 60 dollár fölé.
 
A Moody's szerdai londoni elemzése kimutatja, hogy a 2014. végi állapot alapján az osztrák bankrendszer 1079 milliárd eurónyi konszolidált teljes eszközállományából 294 milliárd euró – hozzávetőleg 27 százalék – a közép- és kelet-európai piaci kitettség; ebből Oroszországra 12 milliárd, Ukrajnára 3 milliárd euró jutott.
 
A Moody's szerint az osztrák bankok veszteségelviselő kapacitása meglehetősen korlátozott; erre vall a gyenge jövedelmezőség és a Bázel III-as szabvány alapján mért, átlagosan 11 százalékos alapszintű – Tier 1 – tőkemegfelelési ráta, amely elmarad más európai bankpiacok tőkemegfelelési mutatóitól.
 
A hitelminősítő – elsősorban az orosz és az ukrán vállalati és lakossági szektor romló törlesztési mérőszámai miatt – azt várja, hogy az osztrák bankrendszer problémás kinnlevőség-állománya a teljes követelésportfólión belül az idén 9 százalékra emelkedik a tavalyi év végén mért 8,8 százalékról.
 
A Moody's az osztrák bankrendszerre jelenleg gyengébb kilátást tart érvényben, mint a magyar bankszektorra. A cég a magyar bankrendszer kilátását a minap stabilra javította az addigi negatívról, azzal a várakozásával indokolva a lépést, hogy a magyar bankok működési környezete stabilizálódik a következő 12-18 hónapban a viszonylag erős gazdasági növekedés közepette.
 
A Moody's szerint a várható javuláshoz hozzájárul az is, hogy változóban van a magyar kormány alapállása a bankszektorral kapcsolatban. A hitelminősítő szerint ennek egyik megnyilvánulása volt az EBRD-vel februárban aláírt memorandum, amely tartalmazza a bankadó fokozatos csökkentésének tervét is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top