Close

Egy kijevi bíróság elrendelte a Kelet-Ukrajnában elfogott orosz katonák letartóztatását

Kijev egyik kerületi bírósága elrendelte pénteken a múlt hét végén Kelet-Ukrajnában elfogott két orosz katona előzetes letartóztatását július 19-ig.
Alekszandr Alekszandrov őrmester és Jevgenyij Jerofejev százados (képünkön, Efrem Lukatsky fotója)  múlt szombaton esett fogságba a Luhanszk közelében lévő Scsasztya településnél, a frontvonal ukrán ellenőrzés alatti oldalán, ahol tűzharc közben megsebesültek. Hétfőn szállították őket Kijevbe, a központi katonai kórházba, ahol felépülésükig tartózkodhatnak, utána átszállítják őket az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) előzetes börtönébe.
Alekszandrov őrmester ügyvédje közölte, hogy védence megfellebbezi a letartóztatásáról hozott bírósági döntést.
Az orosz katonák már első kihallgatásuk alkalmával elárulták nevüket és rangjukat, valamint közölték, hogy az orosz fegyveres erők hírszerzéséhez tartozó 3-as számú különleges megbízatású dandárnál szolgálnak, katonai egységük az oroszországi, Volga-parti Togliattiban állomásozik.
Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kelet-ukrajnai megfigyelői küldöttsége csütörtökön közzétett jelentése szerint a misszió tagjai a napokban felkeresték a kijevi katonai kórházban a két orosz katonát, akik nekik is megerősítették, hogy jelenleg is aktív tagjai az orosz fegyveres erőknek, Ukrajnában felderítői feladatokat láttak el.
Moszkva változatlanul tagadja, hogy a két elfogott orosz állampolgár az orosz fegyveres erőknél szolgálna. Markijan Lubkivszkij, az SZBU vezetőjének tanácsadója csütörtökön arról tájékoztatott, hogy Moszkva külképviseletéről a konzul még mindig nem kereste fel a védelmi minisztérium kijevi katonai kórházában fekvő, sebesült orosz katonákat.
Valentin Nalivajcsenko, az SZBU vezetője hétfőn közölte, hogy az orosz katonák ellen terrorszervezetben való részvétel gyanújával indítanak büntetőeljárást a Luhanszk megyei oroszbarát szakadárokkal való együttműködésük miatt.
Forrás: mti.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top