Close

Országszerte számos májusi programmal készülnek a madárvédők

Madarak és Fák Napja a Jókai-kertben 2015. május 9. 10.00-17.00 óra. Kép: MME Facebook-oldala

Természetfilmes fesztivállal, partifecske-figyelő hajóstúrával, fülemüle-cserkeléssel és sok más programmal ünnepli országszerte május folyamán a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a madarak és fák, valamint idén első alkalommal a magyar természet napját – olvasható a természetvédelmi szervezet MTI-hez eljutatott szerdai közleményében.

Május 9-én, szombaton a több mint száz éves hagyományra visszatekintő madarak és fák napján a szervezet a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságával közösen várja a természetbarátokat a budapesti Jókai-kertben, ahol többek között madárgyűrűzési és odúellenőrzési bemutatót, hüllő és kétéltű szépségversenyt, valamint fotókiállítást lehet megtekinteni, emellett a gyermekek számára felállítanak egy madárvédelem gyakorlati oldalával megismerkedtető játszóházat is.
Ugyanezen a napon a Felső-Tisza Tokajtól északra húzódó szakaszán Európa egyik legnagyobb, több ezer pár otthonául szolgáló partifecske telepét megfigyelő kétórás hajós programot szervez az MME nyíregyházi csoportja. A vízi túrán Szép Tibor, a Nyíregyházi Főiskola tanára mutatja be a madárfaj életét, és az érintett folyószakasz egyéb természeti értékeit.
Május 14. és 17. között első alkalommal szervezik meg a Nemzetközi Természetfilm Fesztivált Gödöllőn, a rendezvény szakmai támogatója az MME, amelynek helyi csoportja madárgyűrűzési bemutatóval, szakmai előadásokkal, és kvízjátékokkal várja a gyermekcsoportokat és családokat az Alsóparkban. A filmfesztivál fővédnöke Áder János köztársasági elnök, a rendezvény részletes programja csütörtökön válik elérhetővé a www.godollofest.com weboldalon.
Első alkalommal ünneplik meg idén a magyar természet napját május 22-én, amely egyben a biológiai sokféleség világnapja is. Az MME a WWF Magyarországgal és a Magyar Természetvédők Szövetségével közösen ezen a napon 10 és 17 óra között színes programokkal, köztük madárgyűrűzési bemutatóval, kiállításokkal, természetismereti sétával, és odúkukucskáló túrával fogadja a látogatókat a margitszigeti Holdudvarban.
Az áprilisban átadott jászsági Sasközpontban többek között teleszkópos madármegfigyelésre, sasokról készült filmek megtekintésére, és a központ interaktív kiállításának megismerésére is nyílik lehetőség május 31-én. Az érdeklődők ugyanitt találkozhatnak Falcóval, az MME méreg- és tetemkereső németjuhászával is.
Emellett a madárvédő szervezet országszerte 54 helyszínen tart rövid esti sétákat május folyamán a világ egyik legszebb hangú madarának, a fülemülék énekének megfigyelésére – áll a közleményben.
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület májusi programjairól bővebb információ a szervezet honlapján (www.mme.hu) érhető el.

MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top