Close

Homeopátia, természetgyógyászat és a valóság I.

Ausztrál tudósok felhívják a figyelmet a hiedelmeken alapuló homeopata és természetgyógyász orvoslás kockázataira.
A homeopátia nem gyógymód, nem hatásosabb mint egy cukortabletta.
 
Egy rövid hírt olvashattunk a minap arról, hogy a homeopátia nem hatékony mód egyetlen betegség kezelésére semvélik az ausztrál orvostudományi kutatóintézet szakemberei a témáról eddig készült tanulmányok legátfogóbb felülvizsgálata nyomán. 
"Azok az emberek, akik a homeopátiát választják, kockázatnak tehetik ki egészségüket, ha elutasítják vagy késleltetik a gyógykezelést" – hívja fel a figyelmet a legfőbb ausztrál orvostudományi testület által közzétett jelentés. Ezen alternatív gyógymód használói úgy vélik, hogy a betegséghez hasonló tüneteket kiváltó szerek kicsiny adagokban kezelhetik a betegségeket. Ezeket a szereket vízben vagy alkoholban hígítva, a kapott oldat megőrzi az eredeti szer tulajdonságait, amely így a hiedelem szerint a szervezetben elindítja a gyógyítás folyamatát. Már számos tanulmányban kutatták ennek az állításnak az igazát, leginkább sikertelenül. Az ausztrál nemzeti egészségés orvostudományi kutatóintézet (NHMRC) szakemberei a homeopátiáról készült 225 tudományos értekezést és azok 57 szisztematikus áttekintését vizsgálták újra át és vonták le következtetéseiket.

"A homeopátia hatékonyságára vonatkozó bizonyítékok felülvizsgálata alapján az NHMRC arra a következtetésre jutott, hogy nincs olyan egészségi állapot, amelynek gyógyítására megbízható bizonyítékok alapján a homeopátia hatékony lenneMiközben néhány tanulmány a homeopátia hatékonyságáról számolt be, számos közülük rossz minőségű volt a protokollok alapján, komoly hibákat tartalmazott, nem elegendő számú résztvevővel végezték. Céljuk csak az volt, hogy bizonyítani próbálják, a homeopátia hatékonyabb, mint egy cukortabletta" – idézte a szakemberek 2015. március 11-én közzétett jelentését a The Guardian honlapja. A brit napilap hozzátette, hogy egy független cég szintén elvégezte a tanulmányok felülvizsgálatát, és értékelte a bizonyítékokat az elfogultság kivédésére.

Az ausztrál homeopátiai szövetség (AHA) a jelentésre kiadott közleményében arra hívja a fel figyelmet, hogy mintegy egymillió ember használ homeopátiás szereket Ausztráliában. A szövetség azt tanácsolja az NHMRC-nek, hogy átfogóbb megközelítésben vizsgálja a homeopátia hatékonyságát, és vegyen fontolóra egy nagyobb mértékű gazdasági értékelést egy integráltabb rendszer előnyeiről, amely tiszteletben tartja és támogatja a beteg választását az egészségügyi ellátásban."
Folytatjuk…
Földi Tamás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top