Close

Szándékos volt a zuhanás

Keresőcsapat

Keresőcsapat

A lezuhant Germanwings megtalált második fekete doboza megerősíti a gyanút:

SZÁNDÉKOSAN OKOZTA A MÁSODPILÓTA A KATASZTRÓFÁT

A fekete doboz adatrögzítőjének első elemzése megerősítette, hogy a másodpilóta szándékosan irányította zuhanórepülésbe a gépet. A vizsgálatokat végző francia hatóság ismeretei szerint a másodpilóta több alkalommal is gázt adott és ezzel felgyorsította a gépet a hegynek ütközés előtt – jelenti a tagesschau.de német híroldal.

Az adatrögzítő adatainak elemzése után a vizsgálók arra a következtetésre jutottak, hogy az újonnan felmerült adatok is alátámasztják a szándékosan okozott zuhanás elméletét. Eszerint a másodpilóta szándékosan okozta a katasztrófát. A robotpilóta úgy volt beállítva, hogy a gép 100 láb (körülbelül 30 méter) talajszint feletti magasságra süllyedjen, közölte a BEA, a francia vizsgáló szerv. A zuhanórepülés közben a 150 utast szállító repülőgép több alkalommal növelte a sebességét.

A második fekete dobozA BEA szó szerinti közleménye így hangzik: „A fedélzeti adatrögzítő (FDR, Flight Data Recorder) a tegnap este folyamán beszállításra került a BEA vizsgáló helyiségébe. A BEA szakemberei a beérkezést követően azonnal megkezdték a doboz felnyitását. Az első vizsgálat azt mutatja, hogy a pilótafülkében helyet foglaló pilóta, a robotpilótát használta fel arra a célra, hogy a gépet zuhanórepülésbe vezesse 100 láb magasságig, majd a zuhanórepülés közben a több alkalommal megváltoztatta a robotpilóta beállításait, azért, hogy megnövelje a zuhanó repülőgép sebességét. A munka folytatódik annak érdekében, hogy a repülés pontos, tényszerű lefolyása megállapítást nyerjen.”

Omladékkal fedve

A keresőcsapatok tegnap találták meg a fedélzeti adatrögzítőt. Omladékkal volt borítva. Az adatrögzítő rögzíti a repülőgép repülési útvonalát, sebességét, repülési magasságát, és dőlési szögét. GPS adatokat is tárol, így pontos koordinátákat szolgáltat a katasztrófa helyszínéről is, akkor is, ha a roncsok később széles körben szétszóródnak.

Az első fekete dobozt, a hangrögzítő berendezést már korábban, a március 24-i lezuhanást követően megtalálták. Ennek adataiból a vizsgálók arra következtettek, hogy a másodpilóta kizárta a pilótát a pilótafülkéből, majd tudatosan zuhanásba vezette a gépet.

Eltervezett tett

Nyilvánvaló, hogy a 27 éves elkövető eltervezte a tettét. Amint a düsseldorfi államügyészség tegnap ismertette, tettét megelőzően az interneten információkat gyűjtött öngyilkosság és a pilótafülke ajtó biztonsága témakörökben. Ezt a felismerést a tettes táblagépének elemzése eredményezte.

Földi Tamás

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top