Close

Az „Etyeki borvidék”

Az Etyek–Budai borvidék az Észak-dunántúli borrégió legkeletibb, a Buda környéki szőlőket felölelő része. Teljes termőterülete 5600 ha, ebből 3927 ha I. osztályú. Akárcsak a régió többi borvidékén, itt is szinte kizárólag fehérborokat termelnek, jellemzően reduktív technológiával. Talajai jellemzően mészkő, dolomit vagy homokkő alapkőzeten alakultak ki.

Történelme
Az Árpád-házi királyok alatt már virágzott itt a szőlőtermesztés, és az itt élő emberek megélhetésének forrásává vált. Sok szerb (rác) telepedett le ezen a környéken. Ennek köszönhetően a török hódoltság után főleg a vörösbor készítése volt túlsúlyban. 1830 körül a nagyvárosokban a lakosság inkább a fehérbort kereste, így a budai vidéken is arra kényszerültek, hogy egyre több fehérborszőlő fajtát szaporítsanak. A 19. század végétől a Törley-család híres pezsgőihez szükséges fehérbort is e térségben termelték.

Klímája és borai
Évi átlagos hőmérséklete az országos átlagnál kissé alacsonyabb. A vidék viszonylag szeles, csapadékellátása megközelíti az országos átlagot. Az adottságok lehetővé teszik a korán szüretelhető pezsgőalapborok készítését. A borok többsége nem túl testes, reduktív, száraz bor.

Bor, mámor… Etyek!
Budai szőlőskerteket jártunk….és elcsábitott minket egy különleges etyeki bor-birtok! A borkóstolas extrém árnyalatokat öltött itt, a balkáni izekkel együtt. Egy fantasztikus vacsorán, később a mesebeli szobákban vesztünk el. Varazslatos volt! Mind egy helyen, mind a csodás Etyek-budai borvidéken! Pesttől Biatorbágy irányába indultunk, és 20 perccel később az etyeki borútra rátévedve érkeztünk e vendégszerető helyre. Szívből ajánlom mindenkinek.

Bővebb info a www.etyekiszallas.info -oldalon.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top