Close

Szerelem és történelem: Hürrem, Szulejmán ágyasa könyvajánló

Olvasni ! Ez a kijelentés minden korban és időben vitathatatlan. Legyen szó szépirodalmi műről, egy klasszikus regényről, verseskötetről, esetleg egy könnyedebb műfajú sci-fi vagy lányregényről, az olvasás kikapcsol, ellazít, segít kilépni a hétköznapok megszokott monotonitásából. Az ember kicsit más lehet, képzeletben olyan helyekre is eljuthat, olyan dolgokat is átélhet, melyekre a való életben nincs lehetősége. Rég múlt időkbe kalandozhat, s a főhősök bőrébe bújhat.


 

A szerelmes történeteket minden időben kedvelte az olvasóközönség. A lányok szeretnek ábrándozni a „szőke hercegről, fehér lovon”. Napjainkban a romantikus drámák főhősei leginkább a vámpírok, farkasemberek és egyéb mesebeli lények. S ha a főhős nem egy vérszívó vámpírfiú, de még csak nem is herceg, hanem tegyük fel, egy török szultán, akkor is sikeres lehet egy szerelmi történet?

Nem is akármennyire. Kitűnő példa erreHürrem, Szulejmán ágyasa című regény, mely karácsony előtt került a boltok polcaira, a Trivium Kiadó jóvoltából. Talán az azonos néven futó sorozat hallatlan népszerűsége is közrejátszott abban, hogy pillanatok alatt sikerlistára került a könyv, és ember legyen a talpán, aki az ünnepek előtt beszerzett egyet az asszonynak a fa alá.

De mit is rejtenek a titokzatos női arcot ábrázoló könyv lapjai? Történelmet és csatákat? Intrikákat és bűnöket? Szerelmet és gyűlöletet? Mindebből egy keveset.

Azokat, akiket a sorozat rabul ejtett, falni fognak minden egyes fejezetet, hiszen megannyi apró részlet és megfejtetlen titok rejlik a sorok között, melyeket a televízió nem mutat meg. Az az olvasó, aki minden előzetes ismeret nélkül veszi kezébe a Hürremet, szárnya kel a fantáziája, és ha még a történelemben is jártas, különösen élvezni fogja a regényt.

A művet nem nevezném történelmi regénynek, mégis látszik, hogy az írónő a török hódítások korát behatóan tanulmányozta, komoly hangsúlyt fektetve a szultáni hárem mindennapjaira. Kimondottan szerelmi történetnek sem mondható, pontosan a fentebb említett okok miatt. A Hürrem, Szulejmán ágyasának varázsa pont abban rejlik, hogy e két látszólag ellentétes, ám az idők folyamán egyre-másra, akarva akaratlanul összekapcsolódó két témát dolgozza fel. A történelmet és a szerelmet. Hiszen megannyi példát találunk a múltban kutakodva, mikor egy háború éppen egy okán tört ki. Ha országok közt dúló véres csatára nem is számíthatunk, de a romantikus vonulattól elvitathatatlan cselszövések és ármányok jelen vannak a könyv hasábjain.

Egy bögre forró tea társaságában kitűnő kikapcsolódást nyújt, egy komor, téli estén.

 

Szerző: Kaiser Vivien

triviumkiado.hu , szulejman.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top