Close

Több mint 900 millió forint az ózdi filmtörténeti élményparknak

Ózd, 2014. december 10. A kulturális GPS - Nemzeti Kulturális Térinformációs Rendszer, Szolgáltató és Tanácsadó Multifunkcionális, Módszertani Központnak helyet adó épület Ózdon 2014. december 10-én. Az 1,9 milliárd forintos beruházás eredményeként többfunkciós létesítmény jön létre, amely módszertani központként és kiállító, illetve közösségi térként működik majd. MTI Fotó: Vajda János

A magyar és a kelet-európai filmtörténetet bemutató, Ózdon létesülő Nemzeti Filmtörténeti Élménypark megvalósítására 927,4 millió forint áll a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézetet (MaNDA) rendelkezésre – derül ki a Magyar Közlönyben közzétett rendeletből.   


A projekt keretében felújítják az ózdi ipari park területén lévő Fúvógépházat. A csaknem 2800 négyzetméteres épületben “egyedülálló, a legkorszerűbb technikai megoldásokat alkalmazó interaktív kiállítás” révén nyílik majd lehetőség a magyar és a kelet-európai filmtörténet bemutatására.
Az Ózd, Digitális város című fejlesztési program ismertetője szerint a kiállításon életre kelnek a filmművészeti alkotások, a legendás szereplők és helyszínek. Digitálisan elérhetővé teszik a MaNDA díszlet-, plakát- és jelmezterv-gyűjteményét. A látogatók rekonstruált díszletek között okostelefonokkal és digitális kamerákkal elkészíthetik saját kisfilmjüket, és a helyszínen alkalmuk lesz azok digitális feldolgozására is. A csarnokteremben havonta más-más filmekhez és színházi előadásokhoz kapcsolódó díszleteket állítanak ki.
Lesznek filmvetítések, de az érdeklődők megtekinthetnek, és ki is próbálhatnak működő régi vetítőgépeket, kamerákat és műtermi berendezéseket. A csarnoktérben különböző filmrészletek jelennek majd meg, valamint 3D-ben vizuálisan alakok, tárgyak és díszletek. Sajátos klímaberendezések alkalmazásával biztosítják a történetekhez kapcsolódó időjárási körülményeket: az univerzális esőztető berendezések ködöt, párát, szemerkélő esőt, a légbefúvó berendezések a tavaszi szellőt vagy épp viharos széllökéseket szimulálnak majd – olvasható az ismertetőben.
Az élménypark egyéni látogatók, valamint csoportok fogadására is alkalmas lesz, tartalma pedig a magyar mellett a visegrádi országok nyelvein és angol nyelven lesz elérhető – olvasható a kormányrendeletben.

http://www.ozd.hu/content/cont_501807bde873c4.82657862/manda2014/digitalis_varos.pdf

MTI 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top