Close

Több mint száz ember pénzét költötte el egy internetes csaló

Budapest – Interneten hirdetett műszaki cikkeket egy budapesti férfi, de a megrendelők által utalt pénzeket felélte. A Ceglédi Járási Ügyészség 105 rendbeli, üzletszerűen elkövetett csalás miatt emelt vádat ellene – közölte a Pest Megyei Főügyészség szóvivője hétfőn az MTI-vel.

 
Gyugyi Csilla tájékoztatása szerint a vádlott 2013 elején magánéleti, pénzügyi gondjainak enyhítését remélte attól, hogy mobiltelefonokat, fűkaszákat, láncfűrészeket, kerékpárokat, notebookokat hirdetett meg az interneten, hogy aztán az előre kért pénzt felélje. 
A hirdetésekre az ország számos pontjáról jelentkeztek, a megjelölt bankszámlára 105-en utaltak át 10 és 70 ezer forint közötti összegeket, a portékát tartalmazó csomagot azonban hiába várták. A férfi felvette a pénzt a számlájáról, majd azt önmaga és környezete megélhetésére fordította.
A Ceglédi Járási Ügyészség a most benyújtott vádiratban börtönbüntetés kiszabását indítványozta a csalóval szemben – mondta a szóvivő.
Mire figyeljünk, hogy ne legyünk internetes csalások (scam) áldozata? 
Az online kereskedelem a csalók számára határtalan lehetőséget kínál. A fizetés körüli csalásoktól a hamisított termékek árusításán át (pl. gyógyszerek) egészen az orgazdaságig terjedhet tevékenységük. A magyar internetes csalások legjellemzőbb elkövetési módja, hogy nem létező árut próbálnak a vevőre tukmálni, majd eltűnnek a kapott, interneten átutalt előleggel (vagy teljes árral) együtt.
A magyar jog nem választja el az internetes csalást a hagyományos értelemben vett csalástól. Amennyiben interneten csalás áldozatává válik feljelentést a lakhely szerinti illetékes rendőrkapitányságon tehet. Amennyiben a csalást külföldön követték el, akkor a büntetőeljárás igen hosszadalmassá, illetve nehézkessé válhat, melytől megoldást nehezen remélhet az áldozat, ezért biztonságot csak a megelőzés, illetve az óvatosság jelent. Ha nem akar kockáztatni, akkor pénzügyi szolgáltatásokat nagyobb értékű vásárlásokat lehetőleg csak magyar cégektől vegyen igénybe, mégpedig olyanoktól, akik Magyarországon leellenőrizhetők.
Az internetes csalás legjellemzőbb területei az amerikai National Consumer League szerint:
Online aukció vagy vásárlás – rosszul bemutatott vagy el nem küldött tárgyak
Hardver-, szoftvervásárlás – rosszul bemutatott vagy el nem küldött számítástechnikai cikkek
Nigériai ajánlat és variációi 
Internet-hozzáférés – meg nem rendelt vagy meg nem kapott szolgáltatások kiszámlázása
Szolgáltatásvásárlás – ingyenesnek feltüntetett vagy meg nem rendelt szolgáltatás után a bankszámla vagy telefonszámla terhelése (gyakori felnőtt tartalmak esetén)
Otthoni munkavégzés – várható nyereségre vonatkozó hamis ígéretek
Kölcsönök, hitelkártya-ajánlatok, üzleti ajánlatok – várható nyereségre vonatkozó hamis ígéretek
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top