Close

ELTE: rendezvények a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapján

Budapest – Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) több karán tartanak rendezvényeket november 25-én, a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapján: az állam- és jogtudományi kar hallgatói szervezetei konferenciát, a tanító- és óvóképző kar a NANE Egyesülettel együttműködve workshopot szerveznek.

 
A felsőoktatási intézmény MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az állam- és jogtudományi kar hallgatói szervezeteinek rendezvénye a szexuális erőszak szociológiai és kriminológiai vonatkozásaival, illetve a jogi szabályozással és a jogalkalmazással kíván foglalkozni, valamint a szexuális erőszak megelőzésére, továbbá az áldozatok segítésére szolgáló eszközök feltérképezését is megkísérli.  
A tanító- és óvóképző kar a gólyatáborokban történt erőszakos eseményekre reagálva vállalta, hogy stratégiát dolgoz ki a hallgatók támogatására, az erőszak megelőzése és az áldozatok segítése érdekében. A stratégia keretében délután műhelymunkát szerveznek érdeklődő hallgatóknak, a NANE Egyesülettel együttműködve. A kar ezzel a tematikus műhellyel csatlakozik a „16 Akciónap” rendezvénysorozathoz, amelynek központi témája a nők elleni erőszak megelőzése.
A „16 Akciónapot” 1991 óta világszerte november 25.és december 10. (az Emberi Jogok Nemzetközi Napja) között rendezik meg civil szervezetek és magánszemélyek, hogy felkeltsék a nyilvánosság figyelmét, és tájékoztatást nyújtsanak a nők elleni erőszakról, kifejezzék szolidaritásukat az áldozatok iránt, és nyomást gyakoroljanak a politikusokra a nők elleni erőszak minden formájának megszüntetése érdekében. A rendezvénysorozat megnyitója a november 22-i Néma Tanúk felvonulás, melynek során az elmúlt egy évben családon belüli erőszak során meggyilkolt áldozatokra emlékeznek, és felvonulnak a történeteiket magukon hordozó piros sziluettekkel, a Néma Tanúkkal. A felvonulás idén az ELTE Egyetem téri épületének Aula Magna terméből indul. 
A közleményben felidézték, hogy az ELTE kezdeményezésére korábban „Együtt az Erőszak Ellen” kampány indult, melynek célja az erőszak minden formájának elutasítása. A csatlakozók egy türkiz színű szalag viselésével fejezhetik ki egyetértésüket, a kezdeményezéshez már csaknem háromezren csatlakoztak.
MTI 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top