Close

Amerikába szökött korrupt kínai hivatalnokokat toloncoltak vissza a hazájukba

Trebitsch Péter, az MTI tudósítója jelenti:
Peking – A kínai-amerikai igazságügyi együttműködés friss eredményének tekintik Pekingben, hogy több mint tucatnyi Egyesült Államokba szökött, gazdasági bűncselekményekkel, korrupcióval gyanúsított személyt toloncoltak vissza Kínába – írta a China Daily című angol nyelvű napilap hétfői számának címoldalán.

A közbiztonsági minisztérium legfrissebb jelentése szerint a Rókavadászat-2014 elnevezésű hathónapos kampányban több mint 310 kínai szökevény akadt horogra külföldön, és mindannyiuknak hazájukban kell felelniük a tetteikért. Többségüknek sikkasztás, a közpénzek hűtlen kezelése és csalás miatt kell bíróság elé állniuk – számolt be Liu Tung, a tárca hivatalvezető-helyettese.
A hazahozott személyek összesen 57 országból, illetve területről érkeztek, köztük Kanadából, Japánból, Ausztráliából, Thaiföldről és Belgiumból. Kínában a megfelelő bizonyítékok alapján bűnügyi eljárás indul ellenük. Olyanok is akadtak, akik önként tértek vissza, ők enyhébb büntetésre számíthatnak – közölte Tiu.
Az igazságügyi tárca kapcsolódó adataiból kiderült az is, hogy az utóbbi években az Egyesült Államok vált a büntetésük elől menekülő korrupt vezetők elsődleges célpontjává. Ezek az emberek – többségükben kormányzati tisztségviselők vagy állami vállalatok vezetői – illegálisan szerzett jövedelmükből nagy összegeket is utaltak külföldre. Tudták, hogy az országok közti kétoldalú kiadatási egyezmény híján, a bonyolult és lassú eljárások miatt igen nehézkes lesz őket bíróság elé állítani.
A hatóságok korábban olyan listát nyújtottak át egyesült államokbeli partnereiknek, amelyeken az elsősorban korrupcióval gyanúsított hivatalnokok, vezetők szerepelnek, s akik kézre kerítésében számítottak az amerikai fél együttműködésére. Az utóbbi időkben Washington részéről készség mutatkozott a közös fellépésre, aminek eredményeként, a bizonyítékok rendelkezésre bocsátása után elfogtak több bujkáló személyt, s egyben vagyonukat, tehát ingatlanukat és bankszámlájukat is zárolták.
Az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) közelmúltbéli pekingi csúcskonferenciáján kínai kezdeményezésre a tagországok elfogadták egy olyan térségi bűnüldözési hálózat (Act-Net) létrehozását, amely a szökésben lévő korrupt hivatalnokok elfogását célozza. A téma külön is téma volt Barack Obama amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnök találkozóján. A kínai és az amerikai igazságügyi szervek képviselői a jövőben évente fognak találkozni, hogy mások mellett e témában is egyeztessék a legaktuálisabb tennivalókat.
MTI 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top