Close

Ukrán válság – Putyin: Oroszország nem akarja elszigetelni magát a külvilágtól

Kegyes Csilla, az MTI tudósítója jelenti:
Moszkva – Oroszország nem akarja elszigetelni magát a külvilágtól és nem hagyja azt sem, hogy bárki falat építsen köré – közölte Vlagyimir Putyin egy vasárnap megjelent interjúban.

Az orosz államfő a TASZSZ állami hírügynökség által készített terjedelmes beszélgetés során kijelentette: „Tisztában vagyunk a ‘vasfüggöny’ számunkra végzetes következményeivel”. Azt mondta, hogy Oroszország nem akar hosszas vitába bocsátkozni a Nyugattal, s folytatni kívánja a párbeszédet, mindazonáltal megvédi saját geopolitikai érdekeit. 
Putyin úgy vélte, hogy „Oroszország alig áll lábára, megerősödik és kinyilvánítja jogát saját érdekeinek védelmére külföldön, rögtön megváltozik a viszonyulás az államhoz és vezetőihez”. Példaként Borisz Jelcint említette, aki, mint mondta, „kezdetben bármit csinált, arra Nyugaton hurráztak”. Amint a volt orosz államfő Jugoszlávia védelmére kelt, a nyugatiak szemében azonnal alkoholistává vált, és majdnem a Nyugat ellenségévé. „Mind hirtelen megtudták, hogy Borisz Nyikolajevics szeret inni. Talán ez korábban titok volt?” – méltatlankodott a jelenlegi orosz elnök. 
A politikus szerint ugyanez a helyzet Ukrajnával kapcsolatban, ahol Oroszország a saját érdekeit védi, de azoknak és az ott élő orosz ajkúaknak, a „sajátjaiknak” a megvédésében a Nyugat megakadályozza Moszkvát. Úgy vélte, hogy egyáltalán nem Krím félszigettel és Ukrajnával kapcsolatos politikája miatt támadják Oroszországot külföldön: „Ha ez nem lenne, akkor találnának más indokot.” Hozzátette, hogy nem kell dramatizálni a helyzetet, ilyen a világ berendezkedése”, és a geopolitikai érdekekért vívott harcról van szó.
 
Putyin közölte, hogy a március végén egyoldalúan Oroszországhoz csatolt Krím félszigettel kapcsolatosan hozott döntések következményeivel előre számolt az orosz vezetés. Azt mondta, hogy stratégiai döntéseket hoztak” és nem kétlik ezek sikerét, „mert az igazság Oroszország oldalán van”. Arra a kérdésre, hogy jól végződik-e az orosz lépés (a Krím annektálása), azt válaszolta, hogy „gondolom, így lesz”. „Mi egyszerűen erősebbek vagyunk és igazunk van. Az orosz ember legyőzhetetlen, ha érzi, hogy igaza van” – tette hozzá. 
Putyin kizárta, hogy a Kreml Ukrajna-politikája miatt alkalmazott nyugati büntetőintézkedések, valamint a kőolaj árának és a rubel értékének zuhanása katasztrofális következményekkel járna az orosz gazdaság számára. 

Belpolitikai kérdésekről szólva az orosz államfő kijelentette, hogy nem akar „örökre” ezen a poszton maradni, mert az ártana az országnak, és neki sincs arra szüksége, de nem zárta ki, hogy 2018-ban indul az elnökválasztáson. Az orosz alkotmány lehetővé teszi, hogy a 2012-ben harmadszor is elnökké választott politikus ismét indulhasson az államfői posztért. 
Putyin szerint az orosz társadalom meglehetősen liberális törvények szerint él, ezt azonban nem szabad kihasználni annak érdekében, hogy kívülről beavatkozzanak az Oroszországi Föderáció belpolitikájába és meggyengítsék az országot. 
Szombaton Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azzal vádolta a nyugati államokat, hogy a gazdasági szankciókkal rendszerváltást akarnak előidézni Oroszországban.
MTI 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top