Close

Külföldi sajtó Magyarországról – A Washington Post a bársonyos forradalom 25. évfordulójáról

Washington – A volt kommunista Európában a nyugatpárti liberálisok és populista, nacionalista és tekintélyelvű ellenfeleik közötti versengésnek még messze nincs vége – írta szombati vezércikkében a The Washington Post című napilap.

A lap a szerkesztőségi cikket a csehszlovák „bársonyos forradalom” 25. évfordulója, valamint annak alkalmából jelentette meg, hogy az amerikai kongresszusban a héten avatták fel az ellenzékiből cseh elnökké vált Václav Havel mellszobrát. 

Az írás szerint Milos Zeman cseh elnök Vlagyimir Putyin orosz elnök „virtuális szócsövévé” vált azzal, hogy „közönséges kifejezésekkel” ítélte el az orosz politikai foglyokat és tagadta az ukrajnai orosz agressziót. „Még nyugtalanítóbb Orbán Viktor magyar miniszterelnök, aki Budapesten lebontotta a demokratikus fékeket és ellensúlyokat, miközben Putyinra modellként hivatkozott” – véli a cikk.
 
A lap „bátorítónak” nevezte, hogy az évforduló hetén szerte a régióban demokráciapárti és nyugatbarát „érzelemkitörést” lehetett megfigyelni. Kitért rá, hogy Prágában és Budapesten nagy tüntetések voltak Zeman és Orbán ellen. A lap szerint országában Orbán és Zeman továbbra is jelentős támogatást élvez „de bátorító az, hogy sokan az ellenük fordulók között diákok és más fiatalok, akik nem tapasztalták meg az előző, kommunista – és akik mégis nyugati liberális értékeket tettek magukévá, és nem a putyini nacionalizmust a maga kellemetlen, homoszexuálisokat és más kisebbségeket gyűlölő felhangjaival” – írta a lap. 
MTI 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top