Close

Ukrán válság – A szakadárok volt „védelmi minisztere” szerint ő robbantotta ki a kelet-ukrajnai háborút

Kovács Andrea, az MTI tudósítója jelenti:
Kijev – A donyecki szakadárok volt „védelmi minisztere” egy csütörtöki lapinterjúban elismerte, hogy ő és csapata nélkül nem fordult volna a szeparatista megmozdulás véres háborúba Kelet-Ukrajnában.

Igor Girkin orosz hírszerző ügynök – aki Sztrelkov néven vált ismertté előbb mint a donyecki szakadár fegyveresek parancsnoka, később, mint az önhatalmúlag kikiáltott „népköztársaság védelmi minisztere” – a kezdetektől vezető szerepet játszott az oroszbarát fegyveres szakadárok megszervezésében és irányításában. Augusztus közepén távozott a „védelmi miniszteri” posztról.

A Zavtra (Holnap) című orosz jobboldali radikális lapnak adott nyilatkozatában – amelyet az UNIAN ukrán hírügynökség ismertetett – úgy vélekedett, hogy ha csapatával együtt nem ment volna át Oroszországból Ukrajnába, a szeparatista megmozdulások Donyeck és Luhanszk megyékben éppúgy „elhaltak” volna, mint Odesszában és Harkivban. 
„Néhány tucat embert megöltek, felgyújtottak, letartóztattak volna, és ezzel az egész véget is ért volna” – fogalmazott, utalva arra a május eleji incidensre, amikor Odesszában több tucatnyian vesztették életüket egy kigyulladt épületben, ahová oroszbarát szakadárok menekültek be, miután összecsaptak Kijev-párti aktivistákkal. 
Girkin kijelentette, hogy ő nem katona, hanem „titkosszolgálati ember”, és megerősítette, hogy valóban jelen vannak Kelet-Ukrajnában az orosz reguláris hadsereg katonái, ahogy azt Kijev állítja, Moszkva azonban váltig tagadja.
A szakadár vezető egy nemrég közölt korábbi interjújában elárulta, hogy 52 fős csapatával április elején lépte át az orosz-ukrán határt. 
Megfigyelők szerint elképzelhető, hogy Girkin kegyvesztett lett Moszkvában, likvidálni készülnek őt, ezért tálal ki a sajtóban. 
Az ENSZ hivatalos adatai szerint a féléve tartó kelet-ukrajnai fegyveres konfliktusban már több mint négyezren vesztették életüket. A világszervezetnél azonban hozzáteszik, hogy a halálos áldozatok száma a valóságban ennél jóval több is lehet.
MTI 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top