Close

Screen Memories

A Goethe-Intézet, valamint Bulgária, Észtország, Lengyelország, Szlovákia és Csehország kulturális intézeteinek és az ELTE Művészetelméleti és Médiakutatási Intézetének közös rendezvénye.
2014. november 20–23., Toldi mozi (1054 Budapest Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.).
 
 

Hogyan emlékszünk az átkosra? 
Milyen (mozgó)képek élnek bennünk a szocializmusról? 
Az 1989 után született alkotások mely szeletét ragadták meg ennek torz, destruktív államberendezkedésnek?
 
A Screen Memories egy négynapos filmfesztivál az ELTE szervezésében a Toldi moziban, olyan dokumentum- és nagyjátékfilmekkel, amelyek témája a kommunista korszak, illetve az arra történő emlékezés. A rendszerváltások 25. évfordulóján megvizsgáljuk, a különböző országok alkotói milyen eszközökkel nyúltak a témához, mik foglalkoztatták őket elsősorban, mely filmek emlékeznek szarkasztikusan/szórakoztatóan, s melyek éltek a rideg, drámai dokumentáció lehetőségével.
A négy nap alatt így megismerkedhetünk az NDK végnapjaival, a lengyel munkássztrájkok és a Szolidaritás mozgalom tevékenységével, végigkísérhetünk egy szenvedélyes szerelmi viszonyt a sztálini terror árnyékában, de szó esik a beszivárgó nyugati kultúra, főként a rockzene hatásairól is – nem beszélve a Berlini Fal tövében élő nyulakról. A magyar filmek között pedig megnézhetjük az idei év egyik legtöbbet emlegetett és ünnepelt hazai alkotását, A berni követ című filmet.
Videospot: 
Jegyvásárlás, a filmek tartalma és előzetese: 
Facebook-esemény: 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top