Close

Hangverseny Giuseppe Patané karmester emlékére

Budapest – Hangversennyel emlékezik a 25 éve elhunyt világhírű karmesterre, Giuseppe Patanéra szerdán a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar az Olasz Kultúrintézetben.

Giuseppe Patané több alkalommal vezényelte a Nemzeti Filharmonikusokat az 1989 előtti években. Az emlékesten Mozart Requiemje csendül fel, Patané egykori tanítványának és asszisztensének, Pier Giorgio Morandinak a vezényletével – tájékozatta az MTI-t hétfőn Bukta Julianna, az együttesek sajtóreferense. 
Pier Giorgio Morandi 10 évig a milánói Scala zenekarának első oboistája volt. Zeneszerzést a milánói Verdi Konzervatóriumban, vezénylést a salzburgi Mozarteumban tanult. A Scalában Riccardo Muti és később Giuseppe Patané segédkarmestereként dolgozott. 1987-ben az Egyesült Államokban Leonard Bernstein és Ozava Szeidzsi tanítványaként megnyerte a tanglewoodi versenyt, a Bernstein-díjat. 1989-ben a római Teatro dell’Opera vezető karmestere lett, ahol számos opera előadás mellett szimfonikus műveket is vezényelt. 
1991-től öt évig a budapesti Operaház első vendégkarmesterként dolgozott. A széles repertoárral rendelkező karmester 1990 óta a világ szinte összes jelentős operaházában vezényelt. 

A szerdai hangverseny szólistái Kolonits Klára szoprán, Németh Judit mezzoszoprán, Matteo Falcier tenor és Nagy Zoltán bariton.
A 19 órakor kezdődő koncert előtt fél órával rövid videó vetítés lesz Giuseppe Patanéről, majd lánya, Francesca és Pier Giorgio Morandi néhány szóval emlékezik a karmesterre.
MTI 
   
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top