Close

Horvátországban és Boszniában is tiltakozást váltott ki Seselj ideiglenes szabadlábra helyezése

Budapest/Zágráb/Szarajevó – Heves vitát váltott ki Horvátországban a háborús bűnök miatt elítélt szerb ultranacionalista politikus, Vojislav Seselj ideiglenes szabadlábra helyezése a hágai börtönből – írta a Jutarnji List című horvát napilap pénteken.

Seseljt rákbetegsége miatt engedte ki ideiglenesen börtönéből a Nemzetközi Törvényszék, hogy hazájában kezeltesse magát. 
Orsat Miljenic horvát igazságügy-miniszter a közszolgálati rádiónak nyilatkozva kijelentette: Horvátország ahhoz köti a szerb EU-csatlakozás jóváhagyását, hogy Szerbiában vádat emelnek-e minden háborús bűnös ellen, és a perek milyen ítéletekkel végződnek. 

„Ez a kötelességünk, és minden kormánynak tartania kell magát hozzá. Szerbiának is teljesíteni kell azokat a feltételeket, amelyeket velünk szemben támasztottak” – hangsúlyozta a miniszter. 
Hozzátette: „Nem akarjuk rontani a két ország kapcsolatát, de kénytelenek vagyunk reagálni. Még nem tudjuk, milyen konkrét intézkedéseket vezetünk be, de nem fogunk engedni Belgrádnak a tárgyalási folyamatban”.
 
Ivo Josipovic horvát elnök sokkal visszafogottabban nyilatkozott. Szerinte Horvátország és Szerbia között a nyitott kérdésekre már léteznek mechanizmusok, amelyeket eddig is alkalmaztak, mégpedig a döntőbírósági eljárás és a nemzetközi bíróság.
Az ellenzéki jobbközép Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) csalódottságának adott hangot Seselj kiengedése miatt.
Gordan Jandrokovic volt külügyminiszter, jelenlegi HDZ-s parlamenti képviselő túlságosan „langyosnak” ítélte Josipovic reakcióját. Szerinte Horvátország Seselj politikájának áldozata, ezért nem hagyhatja szó nélkül az ügyet. Úgy vélte, hogy Zágráb hibás politikát folytat Belgráddal szemben. 
A HDZ azt várja Belgrádtól, hogy nyilvánítsa ki, végleg lemondott „Nagy-Szerbia” politikájáról – írta a zágrábi lap.
A Jutarnji List emlékeztetett: az Európai Unió diplomatái figyelmeztették Horvátországot, hogy aláírt egy egyezményt, amely szerint nem próbálja meg szomszédjait hátráltatni a csatlakozásban. A horvát nyilatkozatokra utalva felhívják a figyelmet arra, hogy minden változás Horvátország és Szerbia viszonyában a várttal ellentétes hatást válthat ki. Főleg annak tükrében, hogy Szlovénia hasonló nyomást gyakorolt Horvátországra a csatlakozás előtt, és hogy Horvátország egyfajta hídként szeretne működni a jövőben az EU és a Nyugat-Balkán között. 
A boszniai háború áldozatainak egyesületei is tiltakoztak Seselj kiengedése miatt – írta a Dnevni Avaz című szarajevói napilap pénteken.
Tizenegy egyesület képviselői fordultak a nyilvánossághoz, hogy elkeseredettségüknek adjanak hangot a hágai intézkedés miatt. Egyúttal levelet küldtek az illetékeseknek, köztük Theodor Meronnak, a hágai törvényszék elnökének. 
Munira Subasic, a Srebrenicai Anyák Egyesületének elnöke „mély keserűségének” adott hangot. Úgy vélte, hogy már senkit sem érdekelnek az áldozatok, csak a bűnösök. Seselj elengedése szerinte azt jelenti, hogy Európa és a világ a bűnösöket tekinti áldozatoknak.
Murat Tiharovic, az Áldozatok és Szemtanúk Egyesületének elnöke a hágai törvényszék elnökét tette felelőssé Seselj elengedéséért. Úgy vélte, ezzel a döntéssel a NT minden jót elrontott, amit eddig tett. Felhívta a törvényszék figyelmét, az a kötelessége, hogy igazságot szolgáltasson a boszniai áldozatoknak.
MTI 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top