Close

Repülőről követelték a francia elnök lemondását az első világháborús emlékmű avatásán

Párizs – Francois Hollande francia államfő lemondását követelő feliratot húzó kisrepülőgép repült át kedden Franciaország új első világháborús emlékműve felett az ország északi részén található Notre-Dame-de-Lorette-ben, néhány órával a köztársasági elnök által vezetett avatási ünnepség előtt.

Az emlékhely felett délben észlelt turistagép a Hollande mondjon le! feliratot húzta maga után. A repülőt a rendfenntartó erők egyik helikoptere azonnal kitessékelte az emlékmű légteréből.
A berepülést a Twitteren az Hollande mondjon le! nevű csoport nevében annak vezetője, David van Hemelryck vállalta magára. A férfi tavaly nagyon aktív volt a házasság intézményét a homoszexuálisokra is kiterjesztő törvény elleni tömegtüntetésen. 

Az Emlékezés gyűrűje elnevezésű monumentális emlékművet délután avatja fel a köztársasági elnök mintegy negyven állam képviselőjének jelenlétében. A Franciaország legjelentősebb északi csatamezejének helyszínén felállított 3 méter magas, 345 méter átmérőjű, gyűrű formájú emlékmű mintegy 500 aranyozott acéllapján a franciaországi északi fronton az első világháborúban elesett 579 609 katona neve olvasható ábécérendben. Sem nemzetiségük, sem vallásuk, sem katonai rendfokozatuk nincs kiírva. Franciaország így kíván megemlékezni az ország területén az első világháborúban elesett valamennyi katonáról.
MTI 
   
 
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top