Close

Megtört a jég, tárgyalt egymással a kínai elnök és a japán kormányfő

Trebitsch Péter, az MTI tudósítója jelenti:
Peking – Az erősen megromlott kétoldalú kapcsolatok javítása jegyében tárgyalt egymással a kínai elnök és a japán miniszterelnök Pekingben, az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) csúcstalálkozója előtt az Országos Népi Gyűlés Házában – számolt be a kínai állami média.

A Hszinhua hírügynökség külön kiemelte: Hszi Csin-ping és Abe Sindzó megbeszélésére a japán fél kérésére került sor. A két politikus hivatalosan nem érintkezett azóta, hogy a posztján van, mivel az országaik közötti diplomáciai és gazdasági kapcsolatok – elsősorban egy kelet-kínai tengeri területi vita miatt – évtizedek mélypontjára süllyedtek.
Hszi kijelentette, Kína reméli, hogy Japán továbbra is a békés fejlődés útját fogja követni, és „körültekintő” védelmi és biztonsági politikát folytat. Egyúttal felszólította Japánt, hogy tegyen többet a közte és a környező országok közötti kölcsönös bizalom megerősítéséért, vállaljon konstruktív szerepet a térségi béke és stabilitás megteremtésében. Úgy vélte, a „közeli szomszédok” között a stabil és egészséges kapcsolatok lakosaik és a régió érdekét szolgálják.
Abe közölte, hogy országa a békés fejlődés útját járja, kormánya pedig ugyanazt az álláspontot képviseli a történelmi kérdésekben, mint elődei. Japán kész tartani magát a kapcsolatok normalizálását szolgáló – három napja elfogadott – négypontos megállapodáshoz, azt egy új kezdetnek tekinti. „Kína békés fejlődése fontos lehetőség Japánnak és a világnak” – idézte Abét a kínai média.
Japán és Kína a múlt hét pénteken állapodott abban, hogy folyamatosan visszaállítja a két ország közötti politikai, diplomáciai és biztonsági párbeszédet, és egy „válságelhárító rendszer” létrehozásáról is döntöttek. Rögzítették, hogy a kelet-kínai-tengeri Tiaojü/Szenkaku-szigetek kérdésében eltérő álláspontot képviselnek. Kisida Fumio japán külügyminiszter szombaton újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy partnerével megállapodott a magas szintű tárgyalások újraindításában. Úgy vélte, lehetőség született arra, hogy a japán-kínai kapcsolatok visszatérjenek a normális kerékvágásba.
A szintén Pekingben tartózkodó John Kerry amerikai külügyminiszter a térség szempontjából is hasznos, „konstruktív kezdeti lépésnek” nevezte a kínai-japán közeledést szolgáló megállapodást, és üdvözölte a feszültségek csökkentésére irányuló lépést. Az ausztrál diplomácia vezetője Julie Bishop hasonlóképpen nyilatkozott.
MTI 
   

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top