Close

Az iskolai ebédek egészségesebbek, mint amiket anyu készít

Legalábbis az Egyesült Államokban. Egy új tanulmány azt mutatja, hogy az iskolában készült ebéd táplálóbb mint a hagyományos, édesanyák által csomagolt.

A Virginiai Állami Egyetem kutatói olyan ebédeket elemeztek, amelyeket három Virginia állambeli általános iskola tálalt diákjaiknak. Szintén vizsgálták azoknak a diákoknak az ebédjeit, akik ételüket otthonról hozták. A kutatók begyűjtötték az ételeket és az italokat amelyeket az iskolák szolgáltattak és a diákok otthon csomagolt fogásait is.
Körülbelül 1300 élelmiszert listáztak az ötnapos kutatás ideje alatt. A vizsgálatba  bevont gyermekek 43 százaléka hozott otthonról ebédet, miközben 53 százalék az  iskolai étkezdében ebédelt.
A tanulmány szerint, a legtöbb csomagolt ebéd édességekből, csipszekből és cukros italokból, ételekből állt amelyeket nem ajánl az Amerikai Nemzeti Ebéd Program. Az otthon csomagolt ételek 60 százaléka volt desszert, negyven százaléka csipszeket tartalmazott és 40 százaléka édesített gyümölcslevet és szódát tartalmazott. A másik oldalon, az iskolai ebédek nagyobbrészt tartalmaztak gyümölcsöt, zöldséget és természetesen édesített gyümölcslevet valamint tejet.
Amikor a tápértéket vizsgálták, az otthon csomagolt ételek szénhidrátot, cukrot, aszkorbinsavat, telített zsírokat, savat és vasat tartalmaztak. Az iskolai fogások nátriumot, fehérjét, kalciumot, rostot és A vitamint tartalmaztak. A legtöbb csomagolt ebéd ezenfelül feldolgozott élelmiszereket tartalmazott, amelyek gazdagok voltak nátriumban. Az Amerikai Nemzeti Ebéd Program bevezetett egy határt, azzal kapcsolatban, hogy mennyi nátriumot lehet használni.
Szintén az Amerikai Nemzeti Ebéd Program iránymutatásai szerint, az ebédeknek gyümölcsöt, zöldséget és más egészséges élelmiszereket kellene tartalmaznia. A program azt is ellenzi, hogy egészségtelen ínyencségeket mint édesített gyümölcsleveket és csipszeket szolgáljanak föl. Ha lehetséges, a gyermekeknek nem adható szódavíz.
Ez a maga nemében az első olyan tanulmány a kutatók szerint, ami összehasonlította a tápértékét azoknak az ebédeknek, amiket a gyermekek az iskolába visznek. Mindazonáltal, jó tudni, hogy az ételek az iskolában valóban jók a gyermekeinknek – összegzik a kutatók.

betawired.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top