Close

A trollgyerek – Egy elcserélt gyerek története a Kolibri Színházban

Budapest – Idei első premierjére, egy Selma Lagerlöf-műből született zenés előadásra készül a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház: A trollgyereket, amely egy elcserélt gyermek történetét beszéli el Novák János rendezésében, november 28-án mutatják be.

A Nobel-díjas írónő költői mesejátékában egy troll banya cseréli el emberi szemnek visszataszító gyermekét egy erdőn átutazó fiatal pár szép, egészséges csecsemőjére. Az anya észreveszi, hogy kisbabája megváltozott, furcsa, ellenszenves tulajdonságai lettek, mégis sajátjaként bánik vele. Férje és a falusiak azonban nem tudnak megbékülni a rút jövevénnyel. Azt gondolják, ha megölik, visszatérhet hozzájuk az elcserélt kisfiú.

Mint a színház közleményében Novák János felidézte, sok évvel ezelőtt ismerte meg Selma Lagerlöf darabját, amellyel nemrég újra találkozott egy berlini gyerekszínházi fesztiválon. „Mindkét előadásban erősen hatott rám az érzelmes mese. A szerző természetes egyszerűséggel beszél a hit és a szeretet erejéről, de soha nem válik didaktikussá. A tanulság kimondása nélkül is megértjük, megérezzük, hogy a féktelen indulatok, a gyűlölet, a vádaskodás nem vezetnek sehova, általuk nem lehet legyőzni se a trollokat, se a félelmeket, míg az önfeláldozó szeretet csodákra képes” – fogalmazott az igazgató-rendező.
A darabbeli trollgyereket nevelő anya kénytelen szembesülni azzal, hogy az erdőből hazavitt elcserélt gyerek nem olyan, mint amilyen az édes gyermeke volt. „Nehezen kezelhető, problémás, mást eszik, másnak örül, jobban kell rá vigyázni, önmagától, az apa és a falusiak haragjától is óvni kell. A trollgyerek körüli bonyodalmak és az édes fiuk elvesztése a házasságukat is próbára teszi. Megismerjük a felnőttek kétségeit, félelmeit, látjuk milyen tanulási folyamaton megy keresztül az anya, az apa, a háziak és a falusiak” – írta a darabról a rendező.
A jeleneteket egy mesélő köti össze, aki hol az édes gyerek, hol a trollgyerek szemszögéből idézi fel a történetet. „Alakításában a trollgyerek rosszalkodásai sok vidám percet szereznek majd, csínyeiben magukra ismerhetnek a gyerekek” – fejtette ki Novák János, aki az előadás zeneszerzője is.
Mint mondta, ez alkalommal elsősorban a színészi játékra, és a társulat zenei képességeire épített. Az elhangzó dalbetétek dramatikus jelentőséggel bírnak, hol ellenpontozzák, hol kiemelik a darabbéli konfliktusokat, hangulatokat.
Szereplők:
Elbeszélő/Gyerek – Fehér Dániel
Gazda – Mészáros Tamás
Asszony – Megyes Melinda
Trollbanya, Szomszédasszony – Tisza Bea
Szomszéd – Mult István
Cselédfiú – Czupi Dániel
Cselédlány – Alexics Rita
Fordította: Kúnos László
Dramaturg: Horváth Péter
Díszlet-jelmez: Orosz Klaudia
Zene: Novák János
Dalszöveg: Fábri Péter
Zenei vezető: Bornai Szilveszter
A rendező munkatársa: Hajsz Andrea
Rendező: Novák János
 
Ajánlott 7 – 10 éveseknek 
       
       
          

   

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top