Close

A FIVB elnöke az Iránban börtönre ítélt nő szabadon bocsátását kéri

Róma/Budapest – A Nemzetközi Röplabda Szövetség (FIVB) elnöke, Ary S. Garcia a szabadon bocsátását kéri annak a brit-iráni nőnek, akit egyéves börtönbüntetésre ítéltek Iránban, mert júniusban megtekintette – más hírek szerint megkísérelte megnézni – az Irán-Olaszország férfi világliga-mérkőzést Teheránban. Az MRSZ is kiáll a nő mellett. 

 
Garcia elmondta: levelet írt az ügyben Hasszan Róháni köztársasági elnöknek, továbbá az Iráni Röplabda Szövetség, valamint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság is próbál segíteni Goncseh Gavaminak. A 25 éves nő Londonban élő testvére, Iman az interneten gyűjt támogatókat a szabadon bocsátása érdekében, ehhez eddig több mint 700 ezren csatlakoztak – írta a főleg az olimpiai sportágakkal foglalkozó insidethegames nevű csatorna. 

 
A Magyar Röplabda Szövetség hétfőn közleményben jelezte: csatlakozott Garcia felhívásához, és szeretné, ha szabadon engednék a bebörtönzött nőt. 
 
Gavami ügyvédje, Mahmúd Alizadeh Tabatabai elmondta, hogy védencét június 20-án vették őrizetbe Teheránban. A nőt nem sokkal később elengedték, de néhány nap múlva ismét elfogták, és börtönbe vitték.
A hatóságok tájékoztatása szerint a nő biztonsági okokból került őrizetbe, annak nincs köze a röplabda-mérkőzéshez, hivatalosan nem emeltek ellene vádat. Végül októberben állították bíróság elé.
Ügyvédje arról számolt be, hogy Gavamit a rendszer elleni propaganda terjesztésében találták bűnösnek. Hozzátette, ezt abból az ítéletből tudja, amit ugyan megmutattak neki, de hivatalosan még nem kézbesítettek.
 
Iránban a nők sem labdarúgó-, sem pedig röplabda-mérkőzésre nem mehetnek be.
MTI
 
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top